KRAJ BAJKE KOJU JE IDIOT PRIČAO“: Misteriozan nestanak Hadžikadića sa političke scene

hdzk
Pojavio se, pričao političke bajke, bio zadobio neke pristalice, registrirao stranku i nestao. Nema ga na lokalnim izborima?! Prema našim saznanjima kupuje kuću u Neumu

 

„Kao što smo davno s pravom ustvrdili, politika u dijaspori je prepisana politika iz zavičaja. I kao u ‘ostatku’ dijaspore, tako i u Americi, domaća zadaća se dobiva iz Sarajeva, iz centrale SDA i Islamske Zajednice BiH“, Đ. Alibegić u svom Bosnian Magazine Online//Cross Atlantic, portalu istraživačko-kritičkog i satiričnog sadržaja.

„Ako me pitate zašto pored bh ambasade u Americi IZ kao vjerska organizacija treba svoje ‘predstavništvo’ u ovoj najmoćnijoj zemlji Svijeta, pogrešno pitate, to treba adresirati Predsjedništvu BiH a ne meni, međutim razlog je jasan. Zna se ko ‘nas predstavlja’ u inostranstvu, bh ambasade su samo dobar raspored poslušnika i uhljeba i dobar izvor zarade, jer ambasadori predstavljaju samo stranke i lidere koje su ih imenovale, država im je zadnja rupa na svirali“, piše Alibegić.

„Tako je po dijaspori krenula čitava ‘agresija’ i lobiranje kako se probližiti vlasti ili u nju ući. Po manjim zajednicama gdje je prisustvo Bošnjaka u većem broju obavezno uz svake izbore eto ‘prave navale’ ‘naših’ kandidata za opštinska vijeća (svjedoci smo da je u gradu Utica NY do sada već četvero kandidata oprobalo ulazak u općinsku vlast, za sad bez uspjeha, dok je ista situacija prisutna i u drugim saveznim državama Amerike…),“ tvrdi Alibegić.

U takvoj situaciji američke domicilne vlasti bukvalno koriste ovu praksu i ubiru glasove, kao što je St. Louis u državi Missouri gdje već decenijama Bošnjaci biraju i izglasavaju načelnika budući da je velika apstinencija Amerikanaca u izbornom procesu a Bošnjaka preko 50.000, za uzvrat načelnici obiđu džamije, Bajramuju i iftarče sa lokalnim hodžama, glavnim lobistima udijele poneku beznačajnu funkciju i dobru zaradu ili odobre izradu kopije Sebilja u parku ili male munare na džamiji, kao protunagradu dobivaju sigurne glasače iz džamija i mesdžida.

***

Od pojave Reisa ‘Hižaslava’ Mustafe Cerića ‘akademika’ i njegove doktrine spoja države i vjere ova džamijska lobiranja su uvijek ista u američkim izborima, bilo lokalnim ili predsjedničkim, Islamska Zajednica ne propušta nijedan segment približavanja vlasti i u njenom učestvovanju, tako da svake jeseni kuće Bošnjaka krase marketinški plakati Demokrata i njihovih kandidata i kao obavezno, uvijek se nađe poneko ‘naš’ u izbornom štabu američkih kandidata. U džamijama se otvoreno i sa imenima lobira i nagovara za koga glasati. Kao onda nekad uz Clinton-a tako sada uz Biden-a.

Opisujući veliku lobističku ‘nevladinu organizaciju’ (Bošnjačko nacionalno vijeće- Bosniak American Advisory Council for Bosnia and Herzegovina), organizacije koja skupa sa krovnom organizacijom Bošnjaka (čitaj džemata ) Sjeverne Amerike i Canade – IABNA, koja godinama lobira za interese Bošnjaka i države BiH a u stvari za interese Islamske Zajednice BiH, Alibegić je spomenuo i predsjednik političke stranke ‘Platforme za progres’ Mirsada Hadžikadića kao jednog od predsjednika IBNA-e.

Spomenuti Hadžikadić je u jednom intervjuu ovo otkrio. Na pitanje kako to da bošnjački i probosanski političari nisu za vrijeme mandata predsjednika Donald-a Trump-a imali nijedan sastanak s nekim visokim zvaničnikom u Washingtonu, Hadžikadić odgovara da mu se čini da je to zato što su vremenom bošnjački i probosanski političari ostvarili bolje odnose sa Demokratskom strankom u SAD nego sa Republikanskom strankom. Hadžikadić je jednom također upozorio da su i članovi Bošnjačkog Nacionalnog vijeća više ‘naklonjeni’ turskim interesima nego nekim drugim opcijama i da je to greška jer treba sa svima razvijati dobre odnose pa tako i sa Republikancima, međutim ni on nije radio drugačije dok je bio načelu džemata u Americi, sad može pričati štagod hoće jer se bavi aktivno politikom u BiH, ko će mu vjerovati.

Zapravo, niko ne zna čime se stvarno Hadžikadić više bavi. Pojavio se, pričao političke bajke, bio zadobio neke pristalice, bolje reći obedžijao nešto džemata sa sofa sarajevskih džamija, registrirao stranku i nestao. Nema ga na lokalnim izborima?! Prema našim saznanjima kupuje kuću u Neumu.