Kraj EDUS-a nakon decenije rada

asd
Bez obzira na zahtjeve roditelja, sistem se odlučio za klasični način podučavanja djece s poteškoćama u razvoju.

Više od 200 mališana iz autističnog spektra ove godine nema mogućnost da pohađa EDUS program. Ova nevladina organizacija 10 godina je pokušavala doći do svakog djeteta, još u najranijoj dobi, kada je moguće napraviti najveće pomake, ali, nažalost, u tome nije uspjela. Uprkos njihovom predanom radu, fantastičnim rezultatima, desetinama djece koja su nakon rane intervencije i predškolskog odgoja polazila u tipične škole, uprkos molbama roditelja, ovaj program se ove školske godine ne realizuje.

Autistični spektar
- U javnom sistemu, nažalost, ove godine EDUS programa nema. Nakon 10 školskih godina, ovo je prvi put da za to nema nikakve šanse. Bez obzira na zahtjeve roditelja, javni obrazovni sistem se konačno odlučio isključivo za klasični način podučavanja djece s poteškoćama u razvoju, uključujući djecu na autističnom spektru. EDUS-u je prvi put potpuno uskraćena mogućnost da radi unutar obrazovnog sistema. Trenutno radimo samo u vlastitim, iznajmljenim prostorijama i u veoma ograničenom kapacitetu, kaže Sanela Lindsay, predsjednica Skupštine EDUS-a.
Posljednjih nekoliko godina EDUS je na spisku imao 200-250 djece koja bi imala ogromnu korist od ovog programa. Desetine porodica iz zemalja okruženja su tražile savjete i radile po uputama, a neki su čak odlučili doseliti u Sarajevo kako bi djeca pohađala ovaj program. Nažalost, domaće vlasti nisu prepoznale značaj programa koji je vratio vjeru u bolje sutra za brojne porodice.

- Tokom pandemijske pauze imali smo jedan sastanak sa ministrom obrazovanja KS-a Anisom Krivićem i to je bilo na naš zahtjev, kako bismo regulisali pitanje iznošenja EDUS-ove opreme iz javne ustanove u kojoj je bila. Nažalost, i pored ministrovog obećanja, ni to nismo uspjeli, jer su nam iz Centra “Vladimir Nazor” dozvolili samo iznošenje naše dokumentacije. Svu opremu i materijale koju je EDUS kupio vlastitim sredstvima putem projekata i akcija kao što su bile trke itd. zasad je zadržao Centar, kaže Lindsay. Napominje da su se i zvanično obraćali Centru i Ministarstvu sa zahtjevom za regulisanje ovog pitanja i ponudom da doniraju sve materijale Centru ukoliko su im neophodni za izvođenje nastave.
EDUS-u je prvi put nakon 10 godina potpuno ukinuta mogućnost da radi i oko 200 djece je ostalo uskraćeno za ovaj program

EDUS je realizovao online program i u toku proljetnog lockdowna, kada javni sistem djeci s poteškoćam u razvoju nije pružao online nastavu.
- Tada smo, uz podršku Kahane Foundation, Open Society Foundation i LDS Charity uspjeli nabaviti i opremiti, prema individualnim potrebama djece, 220 kutija sa edukativnim materijalima i didaktičkim igračkama, koje smo podijelili djeci s poteškoćama u razvoju širom BiH. Kutije su korištene uz online tutorijale i individualnu superviziju naših edukatora, tako da je svako dijete koje je uključeno dobilo, u ovakvim uslovima, najbolju moguću edukativnu podršku. Nastavili smo raditi i u toku ljeta, gdje smo organizovali funkcionalne radionice za roditelje sa djecom, inkluzivne STEAM i MAMS radionice za ograničeni broj djece koju smo mogli primiti poštujući sve epidemiološke mjere zaštite.

Bez ljetne škole
Ova godina je također bila i prva od našeg postojanja u kojoj, zbog nedostatka potrebnih materijala, nismo mogli organizovati ljetnu školu u prostoru koji nam je velikodušno ponudio Historijski muzej BiH. Umjesto ljetne škole, organizovali smo još jedan ciklus zabavnih interaktivnih radionica. Nažalost, EDUS nije bio u prilici primiti svu zainteresiranu djecu, ali iako u ograničenom kapacitetu, M.A.M.S. radionice su obuhvatile 30 djece. Ove radionice su se realizirale u okviru projekta - Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo – EMBRACE, koje finansira Vlada Kraljevine Norveške, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), istakla je Lindsay.