Na kraju su učenici ti koji najviše ispaštaju: Kraj školske godine u USK različit od škole do škole

Kako stvari trenutno stoje učenici osnovnih i srednjih škola neće na odmor do samog kraja ovog mjeseca. Iako je planovima i programima predviđeno da školska godina završi koju sedmicu ranije, ipak do toga neće doći zbog, kako iz Ministarstva obrazova USK ističu, obaveze nadoknade propuštenih časova koje učenici nisu odradili u zimskom periodu kada je nastava u nekoliko navrata obustavljena.

I tako dok iz nadleženih organa treniraju strogoću i pokušavaju uvesti red sličan onim u naprednim evropskim zemljama, učenike niko ne pita kako će i da li će moći izdržati vrele junske dane u objektima koji nemaju nikakvih razhladnih sistema.

Ako k tome dodamo još i činjenicu da će zadnju sedmicu mjeseca ramazana mnogi učenici morati ići u školu, zbog čega će doći u situaciju da ili poste pa zbog icrpljenosti ostvare slabije rezultate ili odlože post, te ga kasnije naposte onda je sasvim jasno da ovakvi nakaradni procesi u kojima se donose odluke zbog kojih na kraju uvijek ispaštaju učenici trebaju u budućnosti biti rješeni na neki praktičniji način.

Koliko je nakradan obrazovni sistem u kojem svako radi kako hoće a ministri donose brzoplete odluke, govori činjenica da sve škole neće istovremeno završiti nastavni proces kako je to predviđeno u normalnim uvjetima već će svaka, shodno svojim odlukama o prekidu nastave donesenim zimus, nadoknađavati propušteni i tako nejedanko završti školsku godinu.

Na kraju možemo samo tužno konstatirati da se u ovoj zemlji sve odluke i procesi odvijaju i lome preko leđa običnih građana, dok ostali uvijek sebi pronađu “rupu” u zakonu i olakšicu.