Kraj za Vahida Halilhodžića: Marokanci su bh. treneru zabili nož u leđa!

321
Dobit će otkaz na klupi Maroka

Halilhodžić je odveo Maroko na Svjetsko prvenstvo. Postao je prvi trener koji je uspio četiri nacionalne selekcije odvesti na Mundijal, ali je na SP samo sjedio na klupi Alžira jer je u Obali Slonovače i Japanu dobio otkaz neposredno pred početak takmičenja.

 

Ista sudbina bi ga mogla zadesiti i na klupi Maroka. Izvještaji iz ove zemlje navode kako je Fudbalski savez ove zemlje odlučio otpustiti Halilhodžića i da će odluka biti zvanična tokom ove sedmice.

Halilhodžiću marokanska javnost zamjera činjenicu da je iz reprezentacije otjerao velike zvijezde, prije svega Hakima Ziyecha i Noussaira Mazraouija. Navijači traže njihov povratak i odlazak 69-godišnjeg trenera s klupe.

Predsjednik Fudbalskog saveza Maroka Fouzi Lekjaa najavio je prije nekoliko dana da će za Maroko u Kataru igrati najbolji igrači koje ova država ima i da niko nije nedodirljiv u nacionalnom timu, pa ni selektor.

 

"Vahid Halilhodžić ima podršku Fudbalskog saveza Maroka. Ipak, ni on, kao ni ja ili bilo ko drugi nismo nedodirljivi i nezamjenjivi", rekao je Lekjaa i počeo je priču o izbačenim fudbalerima iz reprezentacije.

"Uveliko radimo na tome da se fudbaleri vrate u nacionalni tim. Postoje problemi koji se mogu popraviti i bit će popravljeni kako bi se Mazraou, Ziyech, Hamdallah i ostali vratili u reprezentaciju", saopštio je on.

A o sudbini bh. trenera odlučit će Hakim Ziyech i Noussair Mazraoui. Oni će tokom sedmice razgovarati s Lekjaaom i ako ostanu pri stavu da ne žele igrati za nacionalni tim dok je Halilhodžić trener, to će značiti kraj saradnje između FS Maroka i iskusnog stručnjaka.

Očigledno da su Marokanci odabrali fudbalere umjesto trenera. Ziyech i Mazraoui će putovati na Svjetsko prvenstvo, a Vahid očigledno neće.

Već se spominju i imena njegovih potencijalnih nasljednika, a to su Claude Puel, Rudi Garcia i Laurent Blanc.

 

Zbog čega je Halilhodžić izbacio Ziyecha i Mazraouija?

Sa Ziyechom je Halilhodžić u prethodnom periodu bio u žestokom sukobu. Palo je dosta teških riječi, a bh. stručnjak je zvijezdu Chelseaja optužio za neprofesionalizam i odbijanje nastupa za reprezentaciju.

Na kraju ga je izbacio iz nacionalnog tima i ističe da mu je žao što to ranije nije napravio.

"Žao mi je što ovu odluku nisam donio ranije. Ima neka granica koja se ne može preći", istakao je bh. stručnjak.

Zbog istog razloga na spisku nema ni zvijezde Ajaxa Noussaira Mazraouija.

"Jednom je odbio da igra. Rekao je da je povrijeđen, ali ljekari su mi rekli da je zdrav. Neću tolerisati takvo ponašanje", poručio je Halilhodžić i dodao je:

 

"Ja biram igrače, iako se u Savezu često ne slažu sa mnom. Mi ćemo otići jednog dana, ali reprezentacija ostaje iznad svega".

"Želite da nekog molim da igra za nacionalni tim? Ovdje postoji grupa koja ima mir i to želim zadržati. Ne mogu zvati igrača koji će uništiti taj mir, pa makar to bio i Lionel Messi. Aime Jacquet i Didier Deschamps su postali prvaci svijeta nakon što su otjerali najbolje igrača. Nisam prvi koji to radi".

"Neću vratiti Ziyecha. Ponizio je sve Marokance i s njim je gotovo. S još trojicom je želio razoriti ekipu", poručio je Halilhodžić

Ziyech i Mazraoui neće igrati za nacionalni tim dok je Halilhodžić selektor, a to je fudbaler Ajaxa saopštio prije nekoliko dana.

"On nas ne želi u reprezentaciji. Zbog toga ni mi ne želimo igrati sve dok je on tu", poručio je Mazraoui.

Maroko je na Svjetskom prvenstvo u grupi s Belgijom, Kanadom i Hrvatskom. SP otvaraju protiv Hrvatske 23. novembra, a zatim igraju s Belgijom (27. novembar) i Kanadom (1. decembar).