Krajem maja počinje Kolonija skulptora Ostrožac, galerija pod vedrim nebom

Jedna od jedinstvenih i prepoznatljivih manifestacija iz svijeta kiparstva jeste Kolonija skulptora „Ostrožac“, koja ove godine počinje 23. maja.

Kao što je uobičajeno, u istoj učestvuju akademski kipari iz naše zemlje i inostranstva, ali i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, koji rade svoje završne diplomske radove u kamenu bihacitu. 

Posebna vrijednost ove Kolonije jesu skulpture koje ostaju u trajnom vlasništvu JU „Kulturni centar“ Cazin i Starog grada Ostrožac, jer su njegov sastavni dio. Ovu jedinstvenu Koloniju pod vedrim nebom godinama su pohodili razni umjetnici, kipari, slikari, pisci, putopisci, historičari, ali i turisti kojih je svake godine sve više. Zbog toga svake godine inoviramo sadržaje ove manifestacije od značaja za FBiH. Tako će biti i ove godine, kada će prostor Starog grada Ostrožac ispuniti neke nove umjetnine, turisti, školske ekskurzije i noviteti u našoj suvenirnici. 

Akademski kipari Adrian Marok i Marko Zelenko, dolaze nam iz Hrvatske i Slovenije, a Darko Šobot i Samir Sućeska iz BiH, zajedno sa studentima Harisom Kusturicom, Dolores Mrnjavac i Cazinjankom, budućom kiparicom Aidom Begić. 

Uz ove umjetnike, koji će svoje skulpture raditi u autohtonom kamenu bihacitu, imamo i stalne učesnike, cazinske umjetnike i dugogodišnje kulturne radnike Nuriju Ljubijankića i Ismeta Kasumovića. Oni svake godine rade salonske skulpture od terakote, koje postaju dio zbirke skulptura JU „Kulturni centar“. Ove skulpture su trajna postavka cazinske Galerije, a uskoro će jedan broj njih biti postavljen u novouređenom prostoru zgrade Gimnazije.