KRAJINA I KRASTAVCI KORNIŠONI: Berba i cijene će pokazati kvalitet truda

Ovih dana poljoprivrednici imaju pune ruke posla. Oni, koji su odlučili ove godine podići zasade krastavca kornišona, upravo to čine. Jedna od brojnih koja se posvetila tom poslu, porodica Rošić iz cazinskog naselja Šabići kod Pećigrada, već drugu godinu svoje nade i misli okrenula je prema uspješnoj sadnji, a zatim i berbi kornišona. I sa pola dunuma, koliko su ove godine zasijali, očekuju dobar prihod.

Radi se o manjoj parceli, međutim, ali, ukoliko se stanje na tržištu kornišona stabilizira, planiraju proširiti proizvodnju. Nekoliko kilometara dalje  u užem dijelu Pećigrada, porodica Muhamedagić također uzgaja kornišon. Raduje ih ovogodišnja cijena za kilogram, koja je nešto viša od prošle, marka i dvadeset feninga.

Ono što ih malo više raduje jesu najave da će cijena za prvu klasu kornišona biti marka i 30 feninga, što je ohrabrujuće za poljoprivrednike koji očekuju stabilizaciju cijena na tržištu ovog povrća. Podsjećamo, samo prošle godine na inostrano tržište je plasirano više od 4.500 tona kornišona iz USK. Ove godine  zadruge, prema najavama, planiraju otkupiti veće količine od prošlogodišnjih.

Berba bi trebala početi za nešto više od mjesec dana. Za cjelokupnu proizvodnju iz USK tržište je ove godine već obezbijeđeno i izvoz u zemlje Evropske unije trebao bi teći bez problema.

S obzirom na kvalitet kornišona i zagarantovan plasman, i ove godine se očekuje priliv značajnih sredstava u USK. Inače, u prošloj godini BiH je od izvoza blizu 15.000 tona krastavaca ostvarila zaradu od oko 15 miliona maraka.