Krajina ipak ide u rekonstrukciju vlasti bez NES-a, u utorak se glasa za novu Vladu USK

č

U Unsko-sanskom kantonu sutra će doći do smjene Vlade, a novu će činiti SDA, SDP, Narod i pravda i Pomak, saznaje Klix.ba.

Vladajuće stranke u ovom kantonu do sada su bile SDA i NES, ali nakon niza nesuglasica u posljednjih nekoliko sedmica, SDA je odlučila da nastavi s NiP-om i SDP-om, s tim da će Pomak ostati dio Vlade, a da je Naša stranka odbila opciju ulaska u vlast.
Premijer u novom sazivu bit će Nijaz Hušić iz SDA, a predsjedavajući Zikrija Duraković iz POMAK-a.

Ministar zdravstva bit će Mustafa Avdagić iz SDA, a ovoj stranci pripast će još tri ministarstva i to Ministarastvo za pitanje boraca i RVI, privrede i pravde. Te pozicije zauzet će Almir Tutić, Amel Dizdarević i Dragan Polimanac.

SDP je dobio tri ministarstva i to finansija, unutrašnjih poslova i obrazovanja, a pozicije će zauzeti Danko Dakšić, Adnan Habibija i Denis Osmanković. Ministar privrede bit će Armin Kardašević iz NiP-a a prostornog uređenja Almir Imširović. Rekonstrukcija će nastupiti osam mjeseci nakon formiranja trenutne vlade.

Za ovu opciju nije bio lider SDA Bakir Izetbegović koji je danas na razgovor pozvao Šemsudina Dedića, čovjeka koji vodi stranku u Krajini, Jasmina Musića, predsjednik Skupštine USK te Nijaza Hušića, zastupnika iz Cazina. Čini se da ih ipak nije uspio nagovoriti da promijene odluku.