HEFTIČNJAK: Krajina je ostala jedini bastion kojeg nije srušila Bakirova SDA

U rubrici Heftičnjak, analiziramo događaje u protekloj sedmici.

Prvo su svi obećavali građanima da niko neće sa Bakirovom SDA. Pa su došli izbori, praćeni dosada najvećom izbornom krađom. Pa su opet svi rekli da neće sa SDA. Onda je Bakirova hobotnica, uzajamno potpomognuta sa Čovićem i Dodikom, krenula u rušenje i kupovinu dojučerašnjih političkih protivnika. Pada li su jedna za drugom vlade, a evo na red je došla i ona po budžetu najvrijednija – od milijardu KM – Vlada Kantona Sarajevo. Politički manipulanti i izdajnici od Komšića pa do Radončića, Envera Bijedića, ASDA u ZDK... I uspio je Bakir I. srušiti sve osim – Krajine. Iako je Bakir I. sa Radončićem i Komšićem htio u vlast sa presuđenim ratnim zločincem Fikretom Abdićem, u Krajini je polomio zube. ASDA, Šepićev Nezavisni blok, kao i SDP ostali su dosljedni. Krajiški principijelni. I dobro je novinar Avdo Avdić na FACE TV konstatirao: ''Čitava se država digla za Vladu KS, a niko ne pita kakvo je stanje u Krajini. A njih Bakir nije mogao srušiti.'' Na kraju godine, premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić, i ministri u Vladi Kantona sumirali su urađeno u protekloj godini: "U narednoj godini nastavit ćemo po istom kursu, ali još jačim tempom", izjavili su.

Premijer Ružnić sa članovima Vlade podnio godišnji izvještaj građanima (VIDEO)

Ovo je bila sedmica skupštinskih skandala. Od crnogorske, pa preko srpske, pa do NS RS. Tokom zasjedanja povodom predaje Programa reforme između BiH i NATO-a, u Skupštini RS-a ministar policije ovog entiteta Dragan Lukač udario je šakom u glavu zastupnika Draška Stanivukovića. “Šta mašeš tim zastavicama. Još jednom mahni, pa ćeš vidjeti šta će biti”, kazao je Lukač Stanivukoviću, koji je na početku zasjedanja iz protesta mahao NATO zastavicama. Stanivuković je pitao šta će biti, a Lukač odgovorio dođi ovamo da vidiš. Kada je Stanivuković prišao, Lukač ga je udario šakom u glavu i poručio “dođi ovamo majmune”. Ovaj skandal je porodio dva (kontra)protesta u Banjaluci. Nažalost, ministar MUP-a nije dao ostavku i to govori o demokratskim standardima, kulturi i odgovornosti. Na ovim prostorima samo bliži diktaturama raznih oblika nego istinskoj modernoj demokratiji.

Skandal u NSRS: Ministar Lukač nokautirao zastupnika Stanivukovića

Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije uzburkalo je duhove u regiji. Reagovali su članovi Predsjedištva BiH, Džaferović, Komšić, pa i Dodik.

Reagovale su i političke stranke u našoj zemlji kao i OHR, a nakon što je Nezavisni blok upozorio Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da Srbija usvajanjem svoje nove Strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti u kojoj je naglašeno da je "očuvanje entiteta Republika Srpska" vanjsko-politički prioritet te zemlje, narušava Dejtonski sporazum, mir i stabilnost u našoj zemlji. ''Srbija, nažalost, umjesto da se suoči sa presudom Međunarodnog suda u Haagu kao jedina presuđena država da nije učinila ništa da spriječi genocid u BiH, i dalje nastavlja sa agresivnom politikom i ciljevima iz Načertanija i Memoranduma SANU da stvori Veliku Srbiju'' saopštili su.  Nezavisni blok stoga smatra da je NATO rješenje za Bosnu i Hercegovinu i konačno stavljanje tačke na sigurnu i prosperitetnu budućnost naše regije.

NB: Srbija umjesto da se suoči sa greškama iz prošlosti, čitavu regiju gura u nove sukobe

U Hrvatskoj je održan prvi krug predsjedničkih izbora, a u drugi krug prošli su Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović. Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i još nekoliko političkih stranaka Milanović je dobio povjerenje 29,52 posto glasača. Miroslav Škoro kao treći kandidat isprao je iz utrke za predsjednika. "Neka pobijedi bolji. A to sam ja. Za dva tjedna bit će što bude. Nikakve gorčine ni straha nema u meni. Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda. Nitko.", izavio je Zoran Milanović.

Zoran Milanović: Idemo u drugi krug, ne u rat

Fikret Dedić iz Bužima, koji je prije nešto više od mjesec i pol osuđen na šest mjeseci zatvora jer je posjekao tri metra drveta za ogrjev, biće pušten na slobodu nakon što je nedavno donesena presuda da mu se preostala zatvorska kazna zamijeni novčanom. Ermin Karić, predstavnik Udruženja građana za bolji Sanski Most, koji je organizovao prikupljanje novca za porodicu Dedić, rekao je da je već uplaćen traženi iznos od 12.900 KM na račun budžeta FBiH. Općinski sud u Bosanskoj Krupi je uvažio molbu Dedića da mu se preostali dio zatvorske kazne u trajanju od četiri mjeseca i devet dana preinači u novčanu. Dedić je posjekao nepuna tri metra drva u državnoj šumi i zbog toga osuđen na šest mjeseci zatvora. On je rekao da je to učinio da se njegova porodica ne bi smrzavala, a i inače su u lošoj egzistencijalnoj situaciji. Fotografija na kojoj se oprašta od kćerke uoči odlaska u zatvor postala je viralna, obišla društvene mreže te izazvala gnjev i zaprepaštenje mnogih. Jedini izvor prihoda za ovu porodicu je mjesečna pomoć u iznosu od 50 KM, koju Dedić dobija na ime ratne invalidnine, s obzirom na to da je nekoliko puta ranjavan u ratu.

https://www.cazin.net/vijesti/iz-zatvora-izlazi-borac-koji-je-osuden#sthash.hUsGv7SI.dpbs

Vjernici katoličke vjeroispovijesti obilježili su Božić, dan rođenja Isusa Krista, što je i jedan od najvećih katoličkih praznika. Tradicionalnu božićnu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je kardinal Vinko Puljić. Povodom katoličkog Božića papa Franjo uputio je svoju poruku i blagoslov "Urbi et Orbi" (gradu i svijetu) s balkona bazilike sv. Petra u Vatikanu. ''Božić nas podsjeća da nas Bog i dalje sve voli, čak i najgore među nama. Možete imati pogrešne ideje, možda ste sve upropastili, ali Bog vas i dalje voli. Koliko često mislimo da je Bog dobar ako smo mi dobri i da nas kažnjava ako smo zli. Ali on nije takav'' – rekao je papa Franjo.

Papa Franjo: Božić nas podsjeća da nas Bog i dalje sve voli