Krajina puna lažnih diploma iz RS-a: Papiri bez znanja za političko uhljebljavanje

321
Pune dvije decenije Krajišnici odlaze u Republiku Srpsku, entitet nastao na genocidu i krvlju hiljade ubijenih Bošnjaka, gdje na Banjalučkom i Prijedorskom Sveučilištu kupuju, ali u bukvalnom smislu te riječi, diplome različitih fakulteta, magisterije i doktorate.

Najveću zapreku istragama koje nikada do sada nisu ni otpočete, predstavlja činjenica da u svim kantonalnim institucijama sjede uhljebi sa kupljenim srpskim diplomama. Tako su počinjena dva grijeha – budžetske pare su otišle u džepove zločinaca i rušitelja Bosne i Hercegovine, a Krajina je dobila neznalice za lažnim akademskim titulama koji vire iz svake javne ustanove.

Ono što je najveći nonsens, jeste činjenica da su neki i stručne ispite polagali u Banja Luci ili Prijedoru. Tako ima slučajeva da je osoba iz Unsko-sanskog kantona koja predaje Bosanski jezik, stručni ispit polagala u Republici Srpskoj iako taj entitet uopće ne priznaje bosanski jezik. Mnoštvo je uposlenih u obrazovanju sa sumnjivo stečenim i kupljenim stručnim ispitama iz Banja Luke i Prijedora.

Istovremeno na radnom mjestu i na polaganju ispita

Da se Tužilaštvo iskreno želi pozabaviti ovim problemom, lako bi utvrdilo nelogičnosti u cijeloj priči oko srpskih diploma u Krajini. Nemoguće je istovremeno voditi se na radnom mjestu, a na isti datum imati upisan položen ispit. Ovo je očito kršenja zakona o radu ili će biti ono drugo i gore – lažno polaganje ispita gdje je student retroaktivno u istom danu potpisao više desetina prijava za polaganje ispita kojeg nije ni polagao ili ga je polagao u sumnjivim okolnostima.

RS diplome niko ne sme da dira

A da Republika Srpska nikada, kao i Unsko-sanski kanton, neće stati na kraj ovim prevarama države i sistema, u prilog govori izjava Nebojše Vukanovića za BN Televiziju iz 2020. godine kada je rekao da do toga neće doći jer je puno strančakih uhljeba s takvim diplomama. (Pogledati od 1:00 min)

RTL televizija iz susjedne nam Hrvatske objavila je prije godinu dana tv prilog o lažnim diplomama iz Republike Srpske. U prilogu se kaže da je u posljednjih 15 godina u Hrvatskoj je priznato 24 hiljade 727 inostranih diploma, od čega čak 62 posto čine diplome iz BiH. Iz Republike Srpske priznato je 837 diploma, što čini 3,38 posto od ukupnog broja, objavila je danas N1 Televizija.

Gotovo pola priznatih diploma iz Republike Srpske dolazi s područja ekonomije i prava.
A iz Agencije za visoko obrazovanje rekli su za N1 kako su čak 323 diplome iz područja ekonomskih nauka te još 81 diploma iz područja prava.

Fakulteti iz Republike Srpske s kojih najčešće u Hrvatsku dolaze diplome su privatni fakulteti u Banjaluci s Univerziteta za poslovne studije priznate su 272 diplome, a s Panevropskog univerziteta Apeiron 141 diploma. Upravo diplome s ta dva fakulteta sumnjive su čak i nadležnima u Republici Srpskoj, objavio je RTL.

“Mi imamo ovdje neke univerzitete, fakultete kojima su dani certifikati ranije, koji su filovali lažne diplome. Naprimjer, Univerzitet za poslovne studije, pa i Apeiron? Da, oni moraju da snose odgovornost i ja sam za to da se oni odmah zatvore i svi oni koji su učestvovali u tome da budu podložni kaznenom gonjenju”, kazao je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH.

Luka Burilović je bio pomoćnik ministra pa i predsjednik Uprave Sladorane, ali i član Nadzornog odbora Vupika, pa i predsjednik Nadzornog odbora Veletržnice Opuzen, prvo sa samo dvije godine visoke škole, a potom s dodatnom godinom na banjalučkom univerzitetu. Naknadno je upisao i Visoku poslovnu školu Višnjan gdje je stekao zvanje specijalista menadžmenta u turizmu.

Lani su mediji iz Republike Srpske objavili da je provjerama diploma zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Banja Luke, potvrđeno da se diplome pet zaposlenih ne vode u službenim evidencijama škola u kojima su izdate, odnosno da lica koja su diplome priložila kod zapošljavanja u Gradskoj upravi nisu završila obrazovanje u ovim školama.

Radio televizija Republike Srpske (RTRS) objavila je 2019. godine uslijed afere oko diplome prvog čovjeka Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) BiH, prilog kao svojevrsnu najavu zatvaranja fakulteta u Republici Srpskoj koji izdaju lažne diplome ili ti u prijevodu koji omogućiju upisanim studentima da bez znanja i trud na lak način steknu diplomu visokog obrazovanja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tada je za medije izjavio da je validnost diplome direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice pitanje za nadležne institucije, ali da će se lično založiti da zakonom bude predviđeno zatvaranje fakulteta koji izdaju lažne diplome.

– Koliko znam, nadležni organi su rekli svoje – rekao je Dodik novinarima, podsjećajući da je republički prosvjetni inspektorat, na zahtjev Tužilaštva BiH, utvrdio da postoji povreda materijalnih činjenica kada je u pitanju Mehmedagićeva diploma i da je Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci naloženo da je poništi.

Dodik je najavio da će insistirati da se u Republici Srpskoj što prije promijeni Zakon o visokom obrazovanju i da se utvrdi da svaka visokoškolska ustanova koja izda lažnu, nevalidnu diplomu bude zatvorena.

Tresla se gora rodio se miš

Od svih pompezno najavljivanih istraga nije se desilo ništa jer, kao što smo prethodno rekli, mnoštvo je političkih uhljeba sa rodbinskim i drugim vrstama veza koje dosežu i do policije, inspkecije i tužilaštava. Od istrage lažnih srpskih diploma koje drmaju Unsko-sanskim kanton, na kraju čini se neće biti ništa. Ali pozivamo uposlenike raznih javnih ustanova u Unsko-sanskom kantonu koji znaju nekog od kolega koji je stekao diplomu u Republici Srpskoj, da prijave inspekciji i tužilaštvu kako bi se nakon brojnih prijava građana, nadležni konačno morali pozabaviti ovim diplomama.