Meteorolog Krajinović: Kada nam stiže prava jesen

.
Meteorolog Bakir Krajinović rekao je da nam već za dane predstojećeg vikenda u Bosnu i Hercegovinu stiže svježije vrijeme uz obilnije padavine.

 

On je kazao da ćemo na pravo jesensko vrijeme ipak još sačekati.

 

''Dolazi nam i dalje topal i vlažan zrak, ali već od vikenda dosta hladnije, svježije vrijeme i nešto obilnije padavine za vikend. Ono što smo imali lijepog sunačnog i toplog vrmena, tome se bliži kraj. Ali pravo jesenje vrijeme ćemo još malo sačekati'', ispričao je Krajinović.

Prema njegovim riječima, prvi dio ove godine je bilo toplije u odnosu na uobičajene temperature. To je ono što je obilježilo početak ove godine.

Dodao je da se očekuje da jesen bude toplija nego što je to u našim krajevima inače slučaj.

 

''Za nas klimatologe jesen je počela 1. septembra i traje do 30. novembra. Prognoza i analize ukazuju da će ova jesen biti toplija od uobičajenih dana za referentni period. Ova jesen neće biti toliko izraženo topla kao prošla. Padavine su puno teže za prognozirati'', pojasnio je.

A zima, kakva zima nas očekuje?

 

''Ono po čemu mi, kako gledamo na ovu zimu jeste taj trend sezona. Imali smo toplije proljeće i ljeto, očekujemo topliju jesen, tako da kada su u pitanju temperature svakako da predviđamo taj trend da će se nastaviti i tokom zime. Padavine su teške za prognozirati za tako dug period'', poručio je Krajinović.

Izvor: