HEFTIČNJAK: Krajinu ima ko da brani

zastitnici

U rubrici „Heftičnjak“ analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas.

Fazlić, Ružnić i Šepić pokazali krajiško jedinstvo i ‘kičmu’

Nema ko na Krajinu ne nasrće. Migrantska kriza je odavno eskalirala a vlasti u Sarajevu samo znaju na naš kanton istresti svaki problem. I naravno pobjeći od bilo kakve odgovornosti. Dok je vladajuća SDA odavno pokazala šta misli o Unsko-sanskom kantonu, jer se i ovi esdeaovi sirotani-predstavnici na višim nivoima vlasti ubiše od branjenja Bakira Izetbegovića, ipak Krajina nije sama. Nju ima ko da brani. Snagom argumenata. Snagom kičme i karaktera. Ove sedmice je briljirao premijer USK Mustafa Ružnić (ASDA). Kod Senada Hadžifejzovića objasnio je ko je prodao Krajinu, kako se ovdje koriste razni bjelosvjetski mešetari ali i to da će Krajišnici znati braniti sami svoju poziciju i narod. Ružnić nije štedio nikoga, pa ni reisa. Ove sedmice isto tako otvoreno i jasno govorio je predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić, čija je borba za Krajinu prepoznatljiva. I nema sumnje da mu je upravo taj krajiški mentalitet borca za svoj kraj i narod bio prepreka u njegovim odnosima sa liderom SDA. Za razliku od Šepića, treba vidjeti kako se samo poltronski ponašaju Šemso Dedić, Asim Kamber, Husein Rošić i Tigar Abdić, jasno će svima biti zašto će SDA u Krajini tek izgubiti. Treći krajiški Jedi u odbarni našeg naroda je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić (POMAK). Fazlić je upravo dobio izbore i njegovo dostojanstvo ali i odlučnost da zaštiti građane odista imponuju.  Posebne je simpatije pobrao kad je, bez razmišljanja odluku Vijeća ministara BiH da se migranti ponovo smjeste u BIRU, donešenu pred samu Novu godinu naveo glupom i rekao da je neće provesti, što je u mnogome utjecalo da isto Vijeće ministara, ali i Predsjedništvo BiH korigiraju i donesu drugačije odluke, te ipak odustanu od te ideje. Dok je ovakvih boraca, narod Krajine ne treba brinuti.

 

Kako to rade američki sudovi: Evo koliko godina zatvora prijeti ljudima koji su upali u Kongres

Ove sedmice svijet je gledao u Vašington. Amerika je bila na koljenima. CNN je uživo prenosio strašne slike destrukcije i pokušaja da se zaustavi demokratski proces izbora Joe Bidena za novog američkog predsjednika. I kada su demostranti pod komandom Donalda Trumpa provalili u Kongres, demokratska Amerika se uspravila. I republikanci su ustali protiv nasilja i organi reda su ubrzo vratili red. Kongres je zasjedao i potvrdio elektorske glasove. Kada je propao plan opstrukcije, Trumpa su skinuli i sa društvenih mreža a demokratske institucije uzimaju stvar u svoje ruke. Sada kreće lov na one koji su provalili u zgradu Kongresa. Brojni demonstranti koji su identificirani sa snimaka i fotografija već su izgubili svoja radna mjesta, ali tek ih čeka krivični progon.

Sve je izglednije da će ti ljudi snositi ozbiljne posljedice. U protestima je učestvovalo i nekoliko republikanskih zastupnika u državnim zastupničkim domovima, koji su sada suočeni s masovnim peticijama u svojim matičnim državama u kojima se traže njihove ostavke. Građani koji su provalili u zgradu mogli bi dobiti i 20-godišnje zatvorske kazne! On koji su se slavodobitno slikali i snimali selfije, uskoro bi se mogli smiješiti sami sebi. U zatvoru. Amerika mora ići naprijed. To je važno za čitav demokratski svijet, pa i za Bosnu i Hercegovinu.

 

Danas je 9. januar: Dan početka genocida nad Bošnjacima

Retoričko nasilje koje dolazi od Milorada Dodika i njegovog režima svakog 9. januara preraste i u pravno. Nažalost, Tužilaštvo BiH ne poštuje Krivični zakon BiH i ne uhapsi sve one koji veličaju neustavni dan entiteta. Tog nesretnog 9. januara počeo je plan da se etnički očisti veći dio Bosne i Hercegovine, te da se uspostavi Velika Srbija. Da bi se taj plan ostvario, moralo se ići u najteže ratne zločine, uključujući i genocid, što je potvrdio i ratni zločinac Ratko Mladić. Svi oni koji veličaju ovaj dan, podržavaju zločine, nasilje, ali krše Krivični zakon ove zemlje. Odlazak glavne tužiteljice Gordane Tadić ne neophodan. Ona očito stoji iza podrške i zaštite političara, prvenstveno Milorada Dodika i Dragana Čovića. Najava većeg učešća nove američke administracije i OHR-a dobar su znak, te se nadati da će smjena glavne državne tužiteljice biti jedan od prvih poteza. Nužan je. 

 

Igra gluhih telefona: Čija je obaveza nabavka vakcina

Čitav razvijeni svijet zna kada će i koliko cijepiti svog stanovništva. Izrael je, recimo, cijepio već petinu svog stanovništva, više od 2 miliona. I Velika Britanija ima impozantne brojke. Svi se cijepe, a vlasti Bosne i Hercegovine bleje u nebesa i čekaju kakvu milostinju. Ministarstvo civilnih poslova pod rukovodstvom HDZ-a kao da koordinira kraterima na Marsu, a ne zdravstvenim sistemom ove zemlje, potpuno je zakazalo. Još nema tačnog datuma pristizanja vakcine, u jednom dijelu zemlje tvrde da bi to mogao biti kraj januara, početak februara, a u drugom pak kraj prvog kvartala, početak drugog. Federalni ministar zdravstva, još jedan haedzeovac, Vjekoslav Mandić, otkrio da prve doze vakcina u Bosnu i Hercegovinu preko COVAX mehanizma stižu 18. januara. Ali i to nije do nas. Nego do kakve sadake iz inostranstva. Mnogo će života koštati ovo neznanje, bahatost i samovolja. Građani, pamtite pa vratite 2022. godine.

 

Bitka za 2022. je počela, sprema se gužva u liniji za bošnjačkog člana Predsjedništva

Izbor novog člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda jedno je od važnih pitanja i dati će odgovor na mnoga pitanja kuda idu politički procesi u BiH.

Prave bitke tek predstoje. Bakir Izetbegović posjeduje SDA i nema sumnje da će on biti ponovo kandidat u ime ove stranke. Šefika Džaferovića ne spominje ni on sam. Međutim, tu ne prestaje problem, nego on počinje sa Denisom Zvizdićem. On ipak ima malo više od ambicije da bude vječno u sjeni Bakira Izetbegovića. On realno ima kapacitet da ga pobijedi. Samo je važno ko će ga kandidirati. Ovo pitanje je isuviše kompleksno. Naročito će biti važno ko će biti kandidat sa lijeve strane. I Denis Bećirović, pošto je prestao pisati pisma, začešljat će se za izbor 2022. Biće gužva. Fahro Radončić bi mogao konačno odustati, a Mirsad Hadžikadić će vjerovatno u novu avanturu. Realno, Denis Zvizić uz pravu logistiku jedini može pobijediti Bakira Izetbegovića. To bi bio i kraj vladavine SDA. 

 

Maja Gasal Vražalica: Bolje je da maknete uhljebe iz komisija, nego da zabranjujete zapošljavanje

Nova Vlada u Kantonu Sarajevu započela je traljavo. Posebno je zabirnjavajući koga je Dino Konaković predstavio kao novo ''pojačanje''. Naime, Konaković je u redove NIP-a na velika vrata primio Adnana Čustovića, kako su objavili, doskorašnjeg šefa DF-a Sarajevo Centar. Kada se zna da je Čustović aktuelni izvršni direktor Kantonalnom javnom preduzeću Park, imenovan u augustu prošle godine, nakon što je ovo javnog preduzeće u raspodjeli među koalicionim partnerima pripalo DF-u, a mlađahni direktor je primljen nakon što je izmijenjen Statut ovog preduzeća. Čustović je jasno prešao u NIP samo kako bi ostao izvršni direktor. Konaković ovo sve itekako zna i pada u vodu sva njegova retorika o nekoj drugačijoj politici. Ovako ispada samo kao kopija SDA. I Edin Forto je zglajzao na početku. Izlažući svoj ekspoze, Forto je kazao kako će biti donesen zakon kojim se zabranjuje zapošljavanje srodnika izabranih ili imenovanih zvaničnika u javni sektor, što je besmislica. Među protivnicima ovog prijedloga je i Maja Gasal-Vražalica, zastupnica DF-a u prošlom sazivu državnog Parlamenta. U podužem obrazloženju na Facebooku ona argumentira svoj stav time da ovakav prijedlog predstavlja diskriminaciju prema onima koji su se obrazovali i ulagali u sebe, a imaju samo ru jednu "manu" da im je srodnik na nekoj od funkcija. Također, prema njenom mišljenju, ovakav zakon bi mogao predstavljati uvod u još veću kprupciju.

 

Tužna vijest: Preminuo voditelj Tarik Helić, poznat po pozdravu "Svako dobro Bosno i Hercegovino"

U ovoj sedmici nas je nažalost napustio legendarni TV voditelj i spiker Tarik Helić. Rahmetli Helić je jedan od najpoznatijih i najboljih radijskih i TV voditelja u BiH, ali i regionu, a preminuo je u krugu benzinske pumpe u „Blažuju“. On je gledaocima postao prepoznatljiv po pozdravu "Svako dobro Bosno i Hercegovino". Helić je na pumpu svratio s jednim prijateljem. U tom momentu mu je pozlilo. Pozvana je ekipa Hitne pomoći koja je pokušala reanimaciju, ali nažalost srce poznatog voditelja nije izdržalo. Rahmet mu duši.