Bitka za 2022. je počela, sprema se gužva u liniji za bošnjačkog člana Predsjedništva

BiH
Čim su odzvonili rezultati lokalnih izbora prije nepuna dva mjeseca i pobjednicima i gubitnicima upalili su se svjetionici općih izbora 2022. godine. SDA, SNSD i neki drugi tu traže šansu za povratak onoga što su izgubili, a oni koji su zadovoljni uspjehom u novembru 2020. šansu da u potpunosti zavladaju.

 

A prave bitke i jednima i drugima tek predstoje. Međutim, dosadašnje ponašanje i poruke političkih lidera ukazuju na to da bi izbori 2022. mogli biti višestruko zanimljivi.

U SDA su svjesni da su izbori 2022. za njih ključni. Već je izvjesno da u borbi za Predsjedništvo SDA neće kandidirati Šefika Džaferovića, a i on je nedavno poručio da nema tu ambiciju i da u Predsjedništvu treba sjediti čelnik stranke. Tako je gotovo izvjesno da će Bakir Izetbegović pokušati doći do svog trećeg mandata u toj instituciji.

Opis nije dostupan.

Ipak, konkurencija za tu funkciju bi mogla biti itekako zanimljiva. Naravno, sve zavisi od daljnjeg političkog angažmana Denisa Zvizdića. Hoće li ostati principijelan i istrajati u reformama u SDA ili će i on napustiti stranku.

Ukoliko ostane u SDA, to će značiti određene kompromise s Izetbegovićem, ali i činjenicu da izgledno neće moći biti kandidat za Predsjedništvo BiH. A Zvizdić itekako ima takve ambicije.

Ukoliko izađe iz stranke, kao opcija se spominje da on bude kandidat stranaka Četvorke za Predsjedništvo. Naravno, najviše se tu misli na Narod i pravdu, pa je u tom kontekstu zanimljiva reakcija Elmedina Konakovića da cijeni Zvizdićev rad.

Ipak, to je isuviše kompleksno pitanje i zavisi od odnosa unutar Četvorke. Može se očekivati da SDP neće tako jednostavno pristati na takvu opciju, s obzirom na to da će željeti svog kandidata, a Denis Bećirović se opet nameće kao opcija s obzirom na pristojan i nezanemariv rezultat na izborima 2018.

Ambicije i jednih i drugih i trećih definitivno postoje, što je svojevrsna najava prilične gužve u redu za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Godina pred nama dat će odgovor na mnoga pitanja, a već sada se pripremaju startne pozicije za djelovanje. Ne treba isključiti ni opciju da Fahrudin Radončić još jednom pokuša ući u tu utrku.

Izbori 2022. bit će mjerna jedinica da li je Četvorka u Sarajevu, kao najkrupniji blok stranaka koje zajedno djeluju, postavljena na zdravim temeljima, pokazat će gdje su stranke poput SBB-a i DF-a, a dat će i pravu sliku stvari u SDA.

SDA do tada mora proći možda i neke bolne reforme, riješiti slučajeve "Zvizdić", "Efendić" i pored toga strahovati u kojem smjeru će ići suđenje u predmetu "Respiratori" gdje ih zanima pozicija Fadila Novalića.

Uz sve to, usput će morati rješavati pitanje Izbornog zakona s HDZ-om, a sa SNSD-om sve tekuće probleme.

Rezultati izbora 2022. bit će najbolji svjetionik političke budućnosti u ovoj zemlji.