Krajiška sofra i smotra folklora donijeli su miris prošlosti i dašak tradicije “Kladuškom ljetu”

SMOTRA FOLKOROT
Samo jedan dio onog što umiju napraviti vrijedne ruke krajiške žene moglo se vidjeti večeras (utorak, 25. juli) na „Krajiškoj sofri“

 

Izložba i prezentacija tradicionalnih slanih i slatkih jela događaj je koji je i ovaj put privukao brojne posjetitelje koji su sa zanimanjem razgledali i kušali autentične krajiške specijalitete. Brojna sveže pripremljena jela podsjetila su na pomalo zaboravljenu i zapostavljenu tradicionalnu kuhinju koja je podigla mnoge generacije.

I večeras su najtraženiji bili specijaliteti poput lušnice, kešketa, ždribaca, a da se zaslade posjetitelji su birali đuzlemu, gurabiju, halvu. Na soframa su se nizala i brojna druga jela koja su tokom cijelog dana i prethodne noći spremale vrijedne žene, koje su okupljene u raznim udruženjima.

Svoj doprinos u realizaciji ovog sadržaja „Kladuškog ljeta 2023“ dale su članice Udruženja žena „Mala Kladuša“, UŽ „Svjetlost“ Vrnograč, UŽ „Ašik kaldrma“, Udruženje Kladuščanki „Hasnija“, Udruženja za pomoć oboljelima od karcinoma „Sutra je novi dan“, Udruženja „Merjem“, kao i žene iz MZ Velika Kladuša i naša sugrađanka Elvisa Dizdarević – sa svojim obrtom „Elvisa slastice“.

Nakon dobrog jela, posjetitelji su ovu 11. noć „Kladuškog ljeta 2023“ uživali u odličnom kultuno-umjetničkom programu, smotri folklora.

 

 

Smotra je započela svečanim defileom učesnika programa, domaćih i gostujućih kulturno-umjetničkih društava. Za realizaciju bogatog programa koji je donio kolaž tradicionalne pjesme, igre i bogatih nošnji, bili su zaduženi članovi KUD-a „Tono Hrovat“, KUD „Biser“, KUD „SRC Šumatac“, gosti iz Vojnića, članovi ansambl narodnih igara i pjesama Vojnić koji djeluje u sklopu Kreativne udruge Ruke Vojnić, kao i članice UŽ Mala Kladuša, te folklorna sekcija UŽ „Ašik kaldrma“. Na kraju večeri učesnici i posjetitelji su zaigrali veliko kladuško kolo.