Krajiške kletve političarima: Ja bih autobuse natrpao migrantima i pravac pravoslavna sela u Krajini

cazin
Krajišnicima je svako kriv, HDZ i SNSD, još više SDA, a kako nikakva pomoć u ovaj dio zemlje ne stiže, političarima žele da im gore službena vozila

 

Očigledna drskost vlasti RS-a, dok svakodnevno iz autobusa istrpava stotine migranata pred vrata Unsko-sanskog kantona, uznemirila je građane Krajine. Još jedno razočarenje je nastupilo kada je HDZBiH blokirao 450 hiljada KM za zatvor u Bihaću, pa će sada migrante koji su počinili krivična djela nad građanima USK-a plaćati Kanton, a ne država.

Gazda Vučić i Pakistanci

- U Bosni i Hercegovini Bihać dođe kao najmlađi brat kojeg svi čvokaju i maltretiraju, a on ne smije pisnuti da ne bi dobio po tamburi još više, komentar je jednog Bišćanina.
Drugi navodi da “Dodik neće vojsku na granicu, a i zašto bi kada njegovom gazdi Vučiću paše da iz Srbije prebacuje migrante u RS, a onda dalje do Bihaća. Ovo im je idealan scenarij, pogotovo dok u Sarajevu sjede Džaferović i Izetbegović, kojima su miliji Pakistanci od Krajišnika”.


Narod u USK-u već se miri s tim da od državne vlasti ništa ne treba očekivati, pa mnogi kažu da “oni na vrhu ignoriraju naš Kanton jer nisu na vlasti ovdje, Izetbegović će doći, ali na konjske utrke u Bihać”, dok ima i onih koji su siti i kukanja.
- Plačete kao ovaj naš gradonačelnik i izmišljate rješenja. Ja bih samo autobuse natrpao migrantima i pravac pravoslavna sela u Krajini. U crkve ih utrpati, kaže jedan Bišćanin iz Hatinca.


Kako se desilo da Bošnjaci, pogotovo u Krajini, sami snose posljedice migrantske krize i da li je približavanje interesa Srba i Hrvata, odnosno HDZ-a i SNSD-a s tim u vezi, pokušao nam je odgovoriti bivši ministar policije USK-a Šefik Smlatić.
- Generator koji već dugo vremena na krajnje besprizoran način kumulira urušavanje sistema sigurnosti u BiH jeste aktuelna politika Beograda i Banje Luke i svima bi to trebalo biti itekako jasno. Cilj je BiH u međunarodnim odnosima predstaviti kao zemlju koja nije sposobna da odgovori na migrantsku krizu, ali i na niz drugih kriza koje su zajedno rezultat smišljenih opstrukcija s ciljem slabljenja naše države, kaže Smlatić.


Što se tiče kantona u kojima je vlast HDZ, Smlatić smatra da Bošnjaci i Hrvati nisu imali udaljenije stavove i interese otkako je bio referendum za nezavisnu BiH. Danas su se uloge zamijenile među tri naroda u BiH, odnosno Bošnjaci bivaju preglasani, dok drugi razvijaju zajedničke interese.


Amandman Jasmina Emrića iz Bužima u državnom Parlamentu nije prošao, pa tako neće biti sufinansiranja krajiških problema s migrantima u predloženom iznosu od 450 hiljada KM za zatvore i pravosuđe u procesuiranju onih koji počine kriminal.
- Iz kantonalnog budžeta se plaćaju ti troškovi i u prošloj godini to smo slali Ministarstvu sigurnosti. Obaveze koje nastaju su u domenu migracije i azila, te pripadaju državnom nivou. HDZ je na sjednici anulirao ovaj amandman Predstavničkog doma, praktično izbrisao ta sredstva iz budžeta za 2020. godinu bez obrazloženja. S druge strane su povećali stavku za kupovinu službenih vozila, priča se da Draganu Čoviću treba novi auto, kazao nam je Emrić.
I dok je lider HDZ-a BiH i član rukovodstva Doma naroda BiH u samoizolaciji zbog korone, hiljade migranata stižu u BiH, a svi oni se žele prikazati kao bošnjački problem i konkretno Unsko-sanskog kantona koji se s tim ogromnim troškovima odavno već ne može nositi.

Kako će država rješavati problem migrantske krize kada je u budžetu za 2020. godinu predvidjela nula maraka, pita Emrić

Kako će država rješavati problem migrantske krize kada je u budžetu za 2020. godinu predvidjela nula maraka, pita Emrić


- Tih gotovo pola miliona maraka su neophodni da bi se sanirali samo troškovi koji su već nastali, a troškova oko migranata će biti i dalje. Država mora intervenirati i mi nećemo odustati. Ovo sve treba ozbiljno analizirati i pitanje je šta mogu ovakve opstrukcije sve prouzrokovati. Situacija je vrlo složena, upozorio je Emrić.
Da postoji mogućnost, zapravo volja, za deportiranje migranata u njihove države, troškovi bi bili daleko manji.
Ne provodi se strateški plan za migrantsku krizu po kojem se podrazumijevaju i deportacije, kao i u akcijskom planu po kojem je bivši ministar Fahrudin Radončić i pokrenuo aktivnost prema Pakistanu.
- Pravile su se pretpostavke da se vrši udaljavanje migranata iz BiH i ta je aktivnost nekome smetala, a to je jedina konkretna aktivnost koja ima smisla, napomenuo je Emrić.


Na pitanje zašto se podrazumijeva da su u pitanju nemar, nerad ili nebriga, a ne zavjera s predumišljajem u kojoj su svi protiv toga da se stanje popravi u Krajini, Emrić odgovara da je zadnja opcija itekako moguća.
- Dok problem ne zakuca na njihova vrata, oni neće imati razumijevanja. Očigledno je da se sve usmjerava na USK i da nam se namjerno ne želi pomoći, poručio je Emrić.
​Kao i mnogi drugi građani, i on misli da nema drugog tumačenja nego “da su ovo namjerne političke igre”. Tražit će i dalje da se nešto poduzme, priprema nove načine za apelacije.


- Jednom će nešto morati uspjeti, nijedna muka neće trajati dovijeka, zaključuje poslanik A SDA.
Međutim, građani USK-a ne žele prihvatiti izgovore kako je kriv HDZ ili SNSD, žele reakciju države, žele vjerovati da ona postoji jer su se jednom već izborili za nju. Odgovornim smatraju i političko Sarajevo. Oni u Krajinu dolaze samo za izbore, kaže Emir Veladžić.


Zlata Suljić proklinje političare uz želje da im izgore kabineti i službena vozila. Amira Suljkić kaže “tako nam i treba kad šutimo”, dok Esad Ramić predlaže da sve migrante otjeraju pred vladu u Sarajevo, Šaban Hušić smatra da je sve to dogovor političara koje treba slati na robiju.

Šta može Cikotić?

​Uglavnom, u Krajini vlada veliko nezadovoljstvo, praćeno pričama kako će na sljedećim izborima svima uskratiti povjerenje, jer to je građanima jedino preostalo kao utjeha.
U međuvremenu, čekaju se i prvi potezi novog ministra sigurnosti Selme Cikotića, kojeg je predložila SDA. Ministar policije Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić smatra da bez podrške, suradnje i dobrog tima ni on ništa neće moći učiniti.
- Iskreno se nadamo da će Cikotić imati podršku Vijeća ministara, kaže Kljajić.
Sličnog mišljenja je i bivši ministar Smlatić.
- Nadam se da Cikotić vrlo dobro razumije težinu zadatka, ali uspjeh može ostvariti samo ako u istom participiraju sva tri naroda u BiH, cijeni Smlatić.