Već se zna: Krajišnici dobili novu Skupštinu USK-a

Jučer je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj su poslanici položili zakletvu. Sjednica je prekinuta i bit će nastavljena iduće sedmice, do kada će se verifikovati odustajanje od mandata koje su osvojili gradonačelnici Cazina Nermin Ogrešević i Bihaća Šuhret Fazlić. Na njihova mjesta dolaze sljedeći sa liste Koalicije A SDA Pomak zajedno, i to Dijana Ćemal iz Ključa i Irma Dedić iz Bihaća. Za sljedeću sjednicu ostavljeni su formiranje klubova poslanika konstitutivnih naroda i izbor predsjednika klubova naroda.

Oslobođenje je izvještavalo o tome kako u novom sazivu Skupštine nema Srba, tako da će sačekati i mišljenje CIK-a na koji način će popunjavati mjesta delegata u Domu naroda Federacije. Mjesta Hrvata i Ostalih najvjerovatnije bit će popunjena predstavnicima laburista (Rasim Kantarević i Edina Abdić-Pleho), SDP-a (Razim Halkić) i Pomaka (Zlatko Hujić). Hujić, bivši načelnik Bosanskog Petrovca, i Zikrija Duraković, bivši načelnik Bužima, prihvatili su mandate te će se u njihovim općinama održati vanredni načelnički izbori u roku od 90 dana.

Kako nam je kazao predsjedavajući Skupštine Rasim Pajić (A SDA), pregovori o formiranju većine u Skupštini još traju jer se razmatraju mogućnosti svih političkih stranaka koje imaju kadrove za odgovarajuće pozicije u vlasti. Prema njegovim riječima, novu vlast u USK-u činit će svi osim SDA i laburista. Moguće je da će doći do izmjena u Vladi, ali Pajić tvrdi da će aktualni premijer Mustafa Ružnić (A SDA) ostati na toj poziciji jer je u ovom kratkom periodu pokazao kvalitetan rad.