Krajišnici muku muče sa migrantima: Kako riješiti krizu, šta očekuju Bišćani: Evo šta kaže tamošnji ministar policije

.
Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK bio je gost emisije Dobar dan BiH Hayat TV-a

 

Gdine Kljajiću, najavljeno je da će se po svemu sudeći zatvoriti prihvatni centri Miral i Bira. Dokle je sam proces zatvaranja kampova?

Mi smo dobili podršku Predsjedništva BiH i Operativnog tijela na nivou BiH da prihvatni centri ne bi trebali biti u urbanim centrima naših gradova i općina. Već se poduzimaju aktivnosti kada je u pitanju prihvatni centar Bira. U saradnji sa ministrom sigurnosti i IOM se traže načini šta sa maloljetnicima koji su u Bira-i. Migranti koji se tamo nalaze ćemo dislocirati u prihvatni centar Lipa.  

Imate li alternativna rješenja? Za građane je neprihvatljivo da budu u gradskim sredinama

 

Kada je u pitanju Bihać mi smo na tragu rješenja da to bude ovaj prihvatni centar Lipa i time će situacija biti u Bihaću puno bolja jer neće migranti biti u centru gradu. Time će sigurnosna situacija biti puno bolja. Ide nam i školska godina.

 

Znamo da je otežavajuća okolnost što je na ulicama USK isti broj migranata koliko i onih u kampovima. Koliko je maloljetnika u kampovima?

 

Negdje oko 230 maloljetnika migranata mi imamo u Biri. U Miralu imamo oko 700 migranata ukupno. Tu pokušavamo a lokalnom zajednicom da nađemo lokaciju van gradske sredine, po uzoru na Bihać da napravimo kamp. Nema prihvata migranata u ta dva centra, naloženo je sa viših nivoa i mi to odluku poštujemo.

Vi se borite na dva fronta jer osim migrantske krize u toku je pandemija koronavirusa. Kantonalna ministrica zdravstva kazala da su pojedini migranti pozitivni na koronavirus bježali iz kampova.

Naši policijski službenici su prije 7-8 dana intervenciju u kampu Lipa i nakon te akcije imamo 4-5 policajaca koji su Covid pozitivni. Rad policijskih službenika je rizičan. Mi smo pouzeli određene mjere izolacije.

Imate li rezrvni plan ako vam bude trealo ljudstva? Hoćete li tražii ispomoć?

 

Mi pratimo ovo stanje. Mi smo u komunikaciji sa ministrom FBiH gdin Čamparom. Ako nam zatreba zatražit ćemo njihovu pomoć. 

Video pogledajte OVDJE.