Heftičnjak: Kralj Tvrtko između bosanskog populizma i srpskog nacionalizma

heft221

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. U Sarajevu je iznenada postavljen spomenik bosanskom kralju Tvrtku, uslijedile su brojne reakcije.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić silno se trudi da populizmom nadjača sve političare u našoj zemlji na pro-bosanskom bloku, pa joj trenutno u leđa gledaju i oni ''najlegitimniji'' nosioci populizma – Željko Komšić i partijski joj drug Denis Bećirović, koji se ovih dana šeta po ''piramidi'' u Visokom. Gradonačelnica, pored baklava, voli ljudima da servira izjave koje ne znače ništa, ali koje ljudi vole čuti i od kojih će ona sigurno profitirati. U svom naletu da izbori prvo mjesto populiste, barem u Sarajevu, gradonačelnica je otišla i u prošlost te je otamo dovela najčuvenijeg srednjovjekovnog bosanskog kralja – Tvrtka i to u bronzi. Dakle, spomenik kralju Tvrtku nikao je jedne noći iznenada ispred zgrade Predsjedništva BiH. I da se razumijemo: glavni grad treba imati spomenik kralja Tvrtka (umjetnički i spomenik izgleda lijepo, posebno što ga krasi i štit sa ljiljanima) i lokacija ispred najvažnije izvršne institucije u državi je adekvatna, ali način i politički motivi koji su ga tu doveli su za raspravu. Gradonačelnica je uranila i u noći dok se spomenik postavljao, rođ. Londrc se i naravno uslikala za društvene mreže kako bi uzela malo populističke agde u svoj portfolio.

 

Nije trebalo dugo da joj se odgovori. Srpski nacionalisti stoluju i u poziciji i u opoziciji u RS-u, tako da je bilo pitanje samo minuta ko će prvi posegnuti za ''posrbljavanjem'' Tvrtka. Tu je dakako mlađahni gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković koji je odmah srbizirao i Kulina bana i kralja Tvrtka, te je poručio da će obadvojici napraviti spomenike u gradu na Vrbasu. Kada su započeli mandate Karićka i Stanivuković su hodali zajedno, pili vodu iz česmi i najavljivali bolja vremena. Evo dočekali smo ih! U nalet nacionalizma i gluposti uključila se i dežurna kulturnjakinja, SNSD-ova članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Anđelina Ošap Gaćanović koje izvalila da nije bilo bosanske srednjovjekovne države niti bosanskih kraljeva. Da je iole obrazovni sistem normalan u ovoj zemlji, za ovu notornu glupost bi Ošap Gaćanović bila nagrađena jedinicom u petom razredu osnovne škole a ne državnom platom od oko 5.000 KM. Ali ovo je Bosna i Hercegovina, zemlja u kojoj dobro prolaze oni što je javno mrze. Uostalom, to je politika Milorada Dodika i Dragana Čovića koji godinama blokiraju bilo kakav demokratski razvoj zemlje.

 

Tako se najvažniji kralj u historiji Bosne našao između bosanskog populizma i srpskog nacionalizma. Taj spomenik je pokazao koliko je ovdašnje društvo podložno niskim strastima i nacionalnim primitivnim osjećajima koji nemaju nikakve veze sa naukom, niti imaju bilo kakvo utemeljenje u prošlosti. Spomenik nas uči da smo i dalje kilometrima daleko od odgovorne države i političara koji bi trebali razmišljati o budućnosti a ne o ličnoj promociji. Tvrtko okužen ovim primitivizmom i neznanjem se okreće u grobu. Ali mu je vjerovatno drago što je davno u grob legao i što iz njega ne mora izlazit... Spavaj, Tvrtko i ne okreći se.