Krenule u šetnju, a nekoliko minuta kasnije bile su mrtve: Jezivi udarci groma u sekundi su odnijeli živote ovih ljudi

Tridesettrogodišnja žena stradala je jučer u okolini Dečana kada ju je udario grom!

Dvije osobe povrijeđene su, a nesretna G. Z. stradala je na licu mjesta. Nažalost, ona nije jedina žrtva jakog i nepredvidivog udara groma... Srbija i dalje pamti, tragičnu smrt dvije tinejdžerke, Anđele Bačević (15) i Ivane Ivanović (15), čiji su mladi životi prekinuli jednim smrtonosnim bljeskom u julu 2016. godine. 

Dvije dobre drugarice, bile su nerazdvojne i u smrt su otišle zajedno... Kobnog dana, nešto poslije 12 sati, Ivanu je deda Zoran iz sela Rudenice dovezao do Anđele u čijoj kući su se zabavljale, pričale, slikale pored obližnjeg pčelinjaka kuma porodice Bačević, Gorana. Na zadnjoj fotografiji koje su napravile vide se samo njihova stopala sa tekstom na španskom jeziku "vamos" ("idemo"). 

To je bio znak da djevojčice kreću u šetnju, iz koje se, na žalost, nikada nisu vratile. Bilo je vrelo to nesretno popodne, bez kapi kiše iznad Kruševačke ulice, kada je na trotoaru, u 17.50 devojčice pogodio grom. Anđela Bačević preminula je na licu mjesta, a oko tri sata kasnije, nakon neumornih pokušaja da je reanimiraju, na Odjeljenju intenzivne njege kruševačke bolnice izdahnula je i Ivana Ivanović. 

Anđela, kako su je opisivali, "otresito i neustrašivo dijete", sahranjena je na Stanjevačkom groblju u Aleksandrovcu, a Ivana, "tiha i umiljata", u Rudenicama. Zajednički prijatelji su govorili da su se oduvijek dopunjavale. Grom je i prije samo nekoliko dana udario u traktor u kom se u tom trenutku nalazilo pet osoba. 

Tridesetdevetogodišnji Asmir Š. iz Zenice od strahovitog udara stradao je na licu mjesta. Njegov brat, otac i dvojica komšija zadobili su povrede i bili su pri svijesti nakon udara groma. Da su udarci groma posebno opasni ljeti dokazuje i nekoliko tragičnih slučajeva od prošle godine. 

Naime, u avgustu 2018. godine grom je udario u blizini Prokuplja i na licu mjesta ubio ženu Goricu Jevtić (55) iz Niša, a njenog muža R. J. (57) povrijedio. Bračni par brao je šljive na porodičnom imanju kada je počelo da grmi. Nisu se obazirali i nastavili su svojim poslom kada je grom udario pravo u nesretnu ženu. Stradala je na licu mjesta... 

Samo tri mjeseca ranije, u Prnjavoru je od udara groma smrtno stradala jedanaestogodišnja djevojčica dok je stajala u blizini porodične kuće. Izdahnula je na licu mjesta i ona. I u 2017. godini zabilježeno je nekoliko sličnih tragedija. Nevrijeme koje je zahvatilo Leskovac jednog popodneva u naselju belanovce bilo je kobno za ženu. 

Naime, nju je grob ubrao dok je, sa još jednim muškarcem brala jagode. Jedan od jezivijih slučajeva te godine bila je tragedija koja se dogodila na bari kod Malošišta, nedaleko od Doljevaca. Dva rođaka Saša Živković (47) i Marjan Živković (31) pecala su na bari kada je počelo da grmi. Nedugo poslije toga grom je udario u jednog od njih i obojica su stradali na licu mjesta. Jeziva tragedija prošlog ljeta dogodila se i u Hrvatskoj kada je grom udario u more i ubio dvadesetpetogodišnjeg mladića iz Sarajeva. 

Mladić je u Dalmaciji bio na ljetovanju, i to s djevojkom koja se u trenutku tragedije s njim kupala u moru. Bila je odmah uz njega, ali ona nije stradala. Smjesta je počela da ga izvlači iz mora, mnoštvo ljudi uskomešalo se ne bi li mu pomoglo, ali nisu uspjeli da ga spase. 

- Munja je udarila u more, čula sam krik i tada sam shvatila da se dogodila tragedija. Iako je djevojka bila do njega, ona nije stradala, i počela je da ga izvlači iz mora. Spasavanju se odmah priključilo dosta ljudi, ali nažalost, nesrećnom mladiću nije bilo spasa - ispričao je jedan od svedoka događaja. 

Šta da radite ako ste napolju kada počne da grmi? Munje, gromovi, grmljavina i obilne padavine ako se dese, ne mogu se izbjeći, ali ono što čovjek može da uradi, jeste da se zaštiti. Najbezbjednije mjesto su veći stambeni objekti, u velikim gradovima gdje su oni “nabijeni”, i ne štrče sami po sebi izvan terena, piše Blic.rs.

Osim toga, zaštita se može potražiti i u kući, ali i automobilu. Ipak, za one koji se nađu na otvorenom, savjet je da izbjegavaju visoka usamljena stabla i vodu jer je kod gromova suština u raspodjeli struje. U planinskim predjelima, kada grmi, nikada ne bi trebalo da budete na otvorenom terenu, jer je tamo udar groma u objekte češća pojava, prenosi Hayat.

Ono što se često postavlja ko pitanje, jeste da li mobilni telefon, koje danas gotovo svi imaju, imaju ikakvog uticaja na udar groma, odnosno da li mogu da ga privuku. Stručnjaci kažu da je u pitanju mit, jer je u pitanju mala struja da bi mogla da privuče struju. Kako znati da li će udariti grom? 

Ukoliko ste napolju kada počne da grmi i osjetite da vam trnci prolaze tijelom ili da vam se kosa nakostriješila, velika je vjerovatnoća da će vas udariti grom. 

U takvim situacijama treba čučnuti što je moguće niže, prebaciti težinu tijela na nožne prste kako bi što manji dio tijela bio u kontaktu sa tlom...