Ismet Dahić: Kriminalne grupe koriste slabosti policije i uvijek su korak ispred njih

Ismet Dahić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, prokomentarisao je za Klix.ba istragu o slučaju ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića napominjući da se kriminalne grupe uvezuju zarad materijalne koristi i da su uvijek korak ispred podijeljene bh. policije

"Uvijek je to tako bilo, i prije rata i poslije rata. Kriminalne grupe se uvezuju, naprave organizaciju i idu izvršavati krivična djela od kojih imaju korist. Ovaj put su se uvezale kriminalne grupe iz Federacije BiH i Republike Srpske i može se govoriti o automafiji. To je izuzetno dobro i dugotrajno organizovana kriminalna grupa koja obavlja takve stvari. To je vrlo dobro razrađen biznis od kojeg imaju ogromnu materijalnu korist", rekao je Dahić.

Napomenuo je da kriminalci rade i da, za razliku od policije, hoće da rade, koristeći sve slabosti – nedostatak uvezanosti, nedostatak ljudstva, nedostatak aktivnosti prema njima.

"Svi znaju da se ukradena vozila voze na Pale, Sokolac, u Rogaticu, Han Pijesak i da se tamo demontiraju, prepravljaju, prekucavaju, sijeku... Treba postaviti pitanje MUP-u RS šta se to događa na njihovom terenu. Nemoguće je da se to sve odvija ispred očiju policije, a da policija to ne zna. Šta se radi u jednom selu, odakle 10-15 novih auta kod neke kuće da ih neko siječe. Postavlja se pitanje šta radi policija na tom području tamo", kaže Dahić.

Naveo je da će biti utvrđeno da li je džip pronađen u Rogatici korišten prilikom izvršenja krivičnog djela u Sarajevu i kako je moguće da policija ranije nije imala indiciju da ga zaustavi i pretrese.

"Saradnja MUP-a KS i MUP-a RS ne bi smjela biti upitna, ona mora biti konstantna i sveobuhvatna u svakom pogledu i u svakom segmentu. I na jednoj i na drugoj strani. Tako bi trebalo. Ako ne mogu oni, onda treba da prepuste posao drugim agencijama", kategoričan je Dahić.

Upozorio je da u Bosni i Hercegovini ima više organizovanih kriminalnih grupa i da vrše krađe na drugim lokacijama, u Hercegovini. 

"U Mostaru i Ljubuškom se događaju gnusna krivična djela i razbojništva, oružane pljačke... U Sarajevu i drugim gradovima imate slučajeva, naprimjer, gdje rade grupe koje nisu iz tih područja. Kriminal se može smanjiti, bitno je utjecati na smanjenje eventualnim mjerama prema tim ljudima, ali uvijek dolaze novi prijestupnici. To je posao, biznis. To je oblast koja se nikad ne može isključiti. Lopova ima na razne načine. Oni kradu kad od toga imaju korist. Oni su korak ispred policije, jer oni kradu, a policija ide za njima", objašnjava Dahić.

Napomenuo je da tužilaštva i sudovi rade prema aktuelnim zakonima, ali da je očigledno da te mjere nisu dobre. 

"Sud u skladu sa zakonom cijeni koja mjera može imati značaj, koja može utjecati na resocijalizaciju... Očigledno je da te mjere nisu dobre, jer imamo više krivičnih djela i kriminalce koji su sve drskiji i bezobzirniji. To je posao za zakonodavce", kategoričan je on. 

Upitan zašto su šture informacije o istrazi vezanoj za ubistvo sarajevskih policajaca, Dahić odgovara da se obavljuju informacije koje se mogu plasirati u javnost. 

"Oni će procijeniti kad je u kojem momentu potrebno da se saopći javnosti u cilju daljnje istrage. To je prikriveni, tajni oblik djelovanja policije. Ne može javnost biti uključena u to, jer se na taj način otkrivaju neki detalji. Izvršioci krivičnih djela mogu to iskoristiti i znati dokle se ide. To se nikad ne saopćava do procjene onog organa koji vodi istragu. Takvo je pravilo igre svugdje", zaključio je Ismet Dahić.