Krišto sa britanskom diplomatkinjom: Sastav CIK-a je nezakonit

parlament
Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto razgovarala je sa otpravnicom poslova Ambasade Velike Britanije u BiH Ruth Wiseman.

 

Na sastanku je razgovarano o saradnji BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, saopćeno je iz njenog kabineta..

Krišto je naglasila da je važno to što je napravljen iskorak oko izmjena Izbornog zakona koje se tiču grada Mostara, prije svega zbog stanovnika Mostara koji su, kako je kazala, napokon dobili priliku izići na izbore i birati.

Potcrtala je da je ostalo još prostora za dogovor oko reforme izbornog zakonodavstva, u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH uvažavajući legitimno političko predstavljanje i jedakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

"Također, Krišto je ukazala na činjenicu da je određeni broj članova Centralne izborne komisije izabran nezakonito, te da takav način ne vodi vladavini prava u BiH, a što zapravo šteti interesima Bosne i Hercegovine i svima onima koji u njoj žive", saopćeno je iz njenog kabineta.

Wiseman istaknula je da, uprkos činjenjenici što Ujedinjeno Kraljevstvo nije više u Evropskoj uniji, oni i dalje podržavaju evropski put BiH". Pozitivnim je ocijenjeno i osiguranje funkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Odnosi dvije zemalje ocijenjeni su dobrim i pozitivnim, saopćenje iz Kabineta zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjan Krišto.

Izvor: