Kritike na račun vlasti USK u vezi migranata, premijer Ružnić odgovorio

Ružnić
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler pisao je ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, te se požalio na to kako se vlasti u USK odnose spram migranata i izbjeglica.

Posebno je istakao neprihvatljiv tretman prema maloljetnicima, te izrazio zabrinutost zbog najava o zatvaranju Bire. Premijer Mustafa Ružnić odgovara - Sattler treba ispoštovati raniji dogovor iz Brisela, u kojem su se svi obavezali na zatvaranje Bire i Mirala. Ako se ne zaustavi ozbiljan priliv migranata u Bihać, gradonačelnik najavljuje otvaranje ne jednog, nego pet Vučjaka.

Ambasador Sattler piše Radončiću povodom zabrinjavajućih dešavanja u kontekstu upravljanja migracijama: zastrašivanje humanitarnih partnera; prebacivanje maloljetnih migranata u kamp za odrasle Lipa; zabrana ulaska registrovanih migranata u Biru, i najava zatvaranja iste; Krivac: vlasti USK-a, navodi Sattler.

"Sam poziv je bio upućen vlastima u USK sa ciljem intenziviranja njihove saradnje s Ministarstvom sigurnosti BiH. Ministarstvo sigurnosti je je to koje ipak treba imati konačnu riječ u smislu otvaranja, zatvaranja samih centara, ili eventualnih transfera, dakle to nas ponovo vraća na temu potrebe za jednom snažnijom koordinacijom", kazao Sattler.

Uslijedila je i rekacija ministra sigurnosti, Fahrudina Radončića.

"Mi smo dobili to pismo istog časa, u roku sat vremena smo reagirali, dali povratnu informaciju gospodinu Sattleru, ja sam uputio pismo premijeru, kantonalnoj policiji, federalnoj policiji, i tužilaštvima da se ima ispitati svaki slučaj zloupotrebe prema migrantima ili maloljetnicima", kazao je Radončić.

 Premijer Mustafa Ružnić odgovara: Žalosti nas neistinito i zlonamjerno iznošenje optužbi ambasadora Sattlera. Vlasti USK su više puta tražile od međunarodnih organizacija da maloljetnike iz Bire i Mirala izmjeste u adekvatnije kampove Boriće ili Sedru. No, oglušili su se, navodi premijer. Potpuno su mu, piše, nepoznati pokušaji lišavanje slobode humanitaraca u USK, kako ambasador navodi. Pojašnjava da policija jeste upotrijebila fizičku silu nedavno u Miralu, jer je došlo do napada na dva policijska službenika. Kada je riječ o zatvaranju Bire, o tome odlučuje Vijeće ministara BiH, ali premijer podsjeća da je takav dogovor bio ranije i sa predstavnicima Unije.

"Pozivam gospodina Sattlera na jednu profesionalnost prije svega da se ispoštuju samo zaključci iz Brisela koji vrijede prije svega za njega pa za sve nas, evo ja javno pitam šta je s privatnim smještajem, zašto se dozvoljavaju privatni smještaji, zašto? Zašto se traži od MUP-a USK da se ne diraju privatni smještaji je li mi treba da napustimo svoje kuće i predamo svoju imovinu migrantima? Zašto se dozvoljavaju privatni smještaji Bira i Miral da se na hiljade eura mjesečno sliva u privatne džepove, evo samo to pitam u ime naših građana, neka nam se odgovori", istakao je Ružnić.

S druge strane, gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, ne zagovara zatvaranje Bire. Poziva na dogovor svih partnera kako bi se dalje ulagalo u kapacitete tog centra. Ali neće dopustiti kaže ponovo veliki broj migranata i izbjeglica bez brige i smještaja na ulicama grada.

"Ja upozoravam sve da nikad više nećemo dozvoliti situaciju koju smo u Bihaću imali prije otvaranja Vučjaka. Ukoliko krene sa stampedom na Bihać migranta o kojima niko neće voditi računa ja ne da ću otvoriti još jedan Vučjak ja ću otvorit još pet Vučjaka i o tome će neko morati voditi računa", kazao je Fazlić.

I ambasador i ministar, premijer kao i gradonačelnik složni su u jednom: teret migrantske krize ne mogu podnositi samo Unsko-sanski i Kanton Sarajevo. Mora se uključiti ostatak države. Pritisak se mora vršiti poručuje Radončić, kako na Republiku Srpsku, tako i Hercegovinu da prihvate dio migranata. Milorad Dodik je vrlo oštro protiv toga. Ipak naša kamera zabilježila je jučer desetine migranata i izbjeglica na ulicama Banjaluke. Na terenu policijske ekipe. Legitimisani su. Potom policijskim vozilima odvezeni na lokaciju koja našoj redakciji trenutno nije poznata.