Krivci za Aluminij su u Mostaru

Hrvatski narodni sabor BiH posljednjih mjeseci ostao je bez četiri stranke - članice. Nakon što su istupili Hrvatska nezavisna lista i HRAST, na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća u ponedjeljak, članstvo su zamrznule Hrvatska republikanska stranka i Čapljinska neovisna lista.

Povod za ovakvu odluku bila je, kako su naveli iz HRS-a, propast Aluminija i izostanak osjećaja odgovornosti, odnosno zloupotreba institucije Sabora za skrivanje odgovornosti.

Prelivena čaša

Stvari su to preko kojih u ovoj stranci ne žele preći, kazao je jučer za Oslobođenje predsjednik Slaven Raguž.

- Aluminij je dosad bio gospodarska žila kucavica Hercegovine. Politika ovog HNS-a, koji je danas, nažalost, instrument u rukama HDZ-a BiH, dovela ga je do kalvarije. To je, ustvari, i bila kap koja je prelila čašu. Dalji angažman HRS-a u HNS-u nema smisla, navodi Raguž, prenosi Oslobođenje.ba.

Tvrdi i da posljednji potezi koje je inicirao HDZBiH, hrvatsku politiku u našoj zemlji vode u propast. HRS, naveo je, ne želi dijeliti odgovornost za ono što se dogodilo, kao ni za posljedice koje će neminovno uslijediti.

- Nije da nismo znali. Samo s naše strane tijekom posljednje dvije ili tri godine otišlo je nekoliko prijedloga za rješavanje problema Aluminija. Prijedlozi su to koji su bili prihvatljivi i za upravu i za Skupštinu Aluminija, dodaje Raguž.

Smatra i da se glavni krivac za stanje u Aluminiju ne smije i ne treba tražiti izvan Mostara.

- Ne možemo kriviti samo Vladu FBiH i političko Sarajevo za nešto za što smo krivi i mi. Ili bolje reći, legitimni predstavnici hrvatskog naroda na razini entiteta. U Vladi FBiH ne sjede vanzemaljci. Riječ je o legitimno izabranim predstavnicima Hrvata u Federaciji. Birali su ih ljudi, narod... Optuživati Sarajevo, a istovremeno ne priznati krivicu i odgovornost nije politika koju propagira HRS, rekao je Raguž.

Aluminij za Čapljinsku neovisnu listu nije bio jedini povod zamrzavanja statusa. Predsjednik Mirko Vasilj ističe da je ranije u nekoliko navrata HNS-u predočio probleme sa kojim se susreću njegovi sugrađani, na što su se, kako kaže, gotovo svi oglušili. Radilo se najčešće o pravima djece poginulih boraca i udruženja proisteklih iz rata.

Nema odgovora

- Pravi, stvarni razlog je ponašanje nas unutar HNS-a i odnos stranaka jednih prema drugima, te generalno odnos prema hrvatskom narodu. Nije problem u nekakvom našem zajedničkom nastupu prema partnerima u Federaciji BiH ili prema partnerima na nivou države. Problem je, ustvari, unutar HNS-a, ističe Vasilj.

Raguž ponavlja da je HNS, bez obzira na sve, neminovnost za Hrvate u BiH, s obzirom na položaj ovog naroda u zemlji danas.

- Nismo ravnopravni, ali ovakav HNS ne daje odgovore na pitanja svih Hrvata u zemlji, dodaje.

Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a u ponedjeljak su najavili usvajanje strategije djelovanja svih tijela Sabora kako bi se osnažila pozicija hrvatskog naroda u BiH.

Image