Krivična prijava protiv Vučića zbog negiranja masakra u Račku

Protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića podnesena je krivična prijava pred kosovskim Specijalnim tužilaštvom zbog negiranja zločina i masakra u Račku, potvrdio je za Kosovo online advokat Tom Gaši. Gaši, koji je bivši pravni zastupnik porodica žrtava u Račku kod Štimlja, krivičnu prijavu je podnio zbog Vučićeve jučerašnje izjave da je "Račak fabrikovan". On je, kako prenose mediji na albanskom jeziku u Prištini, u prijavi naveo da je Vučić negiranjem masakra u Račku i davanjem podrške bivšem ministru Kosova Ivanu Todosijeviću "namjerno podsticao i javno podržao netoleranciju između etni

Optužnica protiv Todosijevića podignuta je zbog toga što je povodom 20 godina od NATO napada na ceremoniji u Zvečanu rekao da je povod za agresiju na Srbiju bila "takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

Podsjećamo, masakar u Račku bio je dio optužnice Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji protiv Slobodana Miloševića i nekoliko drugih srbijanskih zvaničnika. Međutim, proces je zastao na pola nakon Miloševićeve smrti, i niko od optuženih nije osuđen za zločin počinjen u Račku.

Tijela ubijenih sahranjena su na ulazu u selo, a nekoliko metara dalje podignut je spomenik Walkeru, čovjeku koji je među prvima masakar u Račku okarakterisao kao zločin protiv čovječnosti.