Krivična prijava protiv predsjednice Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Zehre Hadžić

Roditelji i djeca zbunjeni-iz Vlade poručuju nastava počinje u ponedjeljak 16.septembra, iz sindikata srednjeg i osnovnog obrazovanja kažu-mi smo i dalje u generalnom štrajku

Nastavlja se rat saopćenjima na relaciji sindikati srednjeg i osnovnog obrazovanja-Vlada USK-a. Sudeći po ponašanju obje strane, pregovaračke sposobnosti su stavljene ad acta.

Hoće li biti nastave u srednjim i osnovnim školama u Krajini? To je pitanje koje roditelji i učenici tokom današnjeg dana postavljaju odgovornim. Dva su odgovora, onaj sindikalni je da su prosvjetari i dalje u štrajku, onaj iz vlasti je da će direktori koji ne omoguće nastavu i ne otvore vrata školskih ustanova, dobiti krivične prijave.

Na današnjoj sjednici Vlade USK-a na kojoj se isključivo pričalo o štrajku prosvjetnih radnika, doneseni su slijedeći zaključci: nastava počinje 16. septembra, protiv predsjednice Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja USK Zehre Hadžić biće podnijeta krivična prijava, Vlada USK-a je zatražila od Porezne uprave FBiH da ispita zakonitost poslovanja oba sindikata.

O današnjim zaključcima vlasti iz oba sindikata će se očitovati sutra, ali i dalje su stava da su prosvjetari u generalnom štrajku. Iznenađeni su odlukom da se pokrene procedura tužbe protiv Zehre Hadžić. Inače, ukoliko dođe do presude u ovom slučaju, predsjednici Sindikata prijeti novčana kazna ili čak kazna zatvora do 3 godine.

Image

U međuvremenu, tokom dana stigla je i odluka Suda u Bihaću vezana za Sindikat srednjoškolskog obrazovanja USK, koja je identična onoj Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja-dakle privremena mjera kojom se naređuje uspostava nesmetanog nastavnog procesa.

Tokom cijelog trajanja štrajka, sindikalisti mole za strpljenje roditelje i djece, te tvrde da ga i imaju, međutim sudeći prema komenatrima na društvenim mrežama, to i nije tako.

Image

Sindikalisti kažu da među njima vlada sloga, da će istrajati u svojim zahtjevima, iako su oni osnovni-obračun plata po punom bodu i koeficijentu 302 uslovi na koje su pristali u Vladi USK-a. Kažu da će razlike u platama do augusta 2019. kada se plata obračunavala po nižem koeficijentu, biti isplaćena u 2020. Na to sindikalisti ne pristaju, te traže da se razlike odmah isplate. Iz Vlade im poručuju da su do sada isplaćena dugovanja prošlih vlasti u iznosu većem od 3 miliona maraka i pitaju zašto štrajk sada-kada se skoro svakog mjeseca isplaćuju dugovanja prema prosvjeti  koja godinama nisu isplaćivana.Začudilo je i nedavno traženje sindikalista za novim zapošljavanjima u krajiškom školstvu i to 25 knjigovođa-što je odbijeno. Jedan od zahtjeva, obračunavanje minulog rada prosvjetara, koje su tražili sindikalisti, vlasti su također ispunile.

Mnogo je stvari oko kojih se spore Vlada i sindikalisti, danima se „razgovori“ obavljaju saopćenjima ili preko medija. Kompromis, očigledno je ne postoji. A kako će se tek dogovoriti oko uslova u novom Kolektivnom ugovoru, jer krajem godine, aktuelni ističe?!  

Image