Krizni štab Bosanska Krupa: Uvesti rigoroznije mjere za osobe koje ne poštuju samoizolaciju, zatvoriti manje granične prelaze a na većim postaviti šatore za izolaciju

Krupa

Danas je opet zasijedao Krizni štab općine Bosanska Krupa na kojem je razmatrana trenutna situacija po pitanju pandemije koronavirusa. Među najvećim problemima u toku prevencije, kako se moglo čuti, jesu građani koji ne poštuju mjeru samoizolacije nakon boravka u inostranstvu. 

Zbog toga je Krizni štab od nadležnih organa za takve tražio uvođenje rigoroznijih mjera, brže i efikasnije sankcionisanje, zatvaranje manjih graničnih prelaza a na većim postavljanje šatora za izolaciju.

„Štab je u stalnom kontaktu, povremeno sjednemo da razgovaramo i vidimo gdje imamo najveće probleme. Sve su snage i resursi angažovani i Općine i komunalnog preduzeća i policije, drugih institucija koje su nadležne, ali kako god okrenemo dolazimo do zaključka da nam je najslabija karika nedisciplina ljudi. Ljudi nisu u kućama gdje bi trebali biti, a najveći problem su svakako naši sugrađani koji su posljednjih dana boravili  u inostrantsvu a koji bez obzira imali ili ne rješenje o samoizolaciji, hodaju po gradu“, kazao je predsjednik Kriznog štaba općine Bosanska Krupa Armin Halitović. 

Krizni štab općine je uputio inicijativu Vladi Unsko-sanskog kantona, Kantonalnom štabu civilne zaštite i Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona da se uvedu rigoroznije mjere prema osobama kojima su izdata rješenja o samoizolaciji. Provjerom je utvrđeno da određen broj lica ne poštuje mjere navedene u rješenju, što dovodi do panike među građanima jer se radi o licima koja su možda zaražena i predstavljaju opasnost. 

Kako se navodi u inicijativi, postoje različita postupanja u ovakvim situacijama (u određenim situacijama se tretira kao prekršaj, a u nekim kao krivično djelo). Problem nastaje zbog toga što policijski službenici ne mogu privesti takva lica bez naloga tužioca. 

Osim ovoga, Krizni štab općine Bosanska Krupa zatražio je zatvaranje manjih graničnih prelaza, a da se na većim graničnim prelazima postave šatori za izolaciju lica koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Unsko-sanski kanton.