KRIZNI ŠTAB CAZIN: Apel građanima Cazina i šire okoline

sadasda
Dok cijeli svijet poduzima najrazličitije mjere opreza od širenja zaraze corona virusom, a iz naše neposredne blizine dolaze informacije o sve većem broju oboljelih i dok u Italiji, u kojoj živi i radi veliki broj naših sugrađana, nestaju cijele porodice preko noći, u Cazinu i na području Unsko- sanskog kantona bilježimo porazne informacije o kršenju samoizolacije, slobodnom kretanju onih koji su nedavno doputovali iz zaraženih područja, pa čak i bahato negiranje cijelog problema.

  Treba li nam se dogoditi dan u kojem ćemo na radiju čuti deset smrtnih oglasa u jednom danu (jer corona virus najbrže i najjednostavnije razara organizme starijih osoba i kroničnih bolesnika) pa da tek tada podignemo svoju svijest i podignemo glas protiv onih koji ne poštuju pravila?

  Poštovani građani, koji ste stigli iz inostranstva u proteklih petnaest dana, to što vam na graničnim prijelazima nisu rekli ništa ili dovoljno o tome šta trebate činiti ne znači da niste odgovorni za svoje ponašanje! To što se dobro osjećate ne znači da niste zaraženi ili da niste kliconoša! Vi se ne možete  kretati među ljudima, ne možete odlaziti u banke, javne ustanove, u masu. Dužni ste se sami informisati o svemu!

  Vanredno stanje je na snazi u cijelom svijetu, a to podrazumijeva da ne vrijede uobičajena pravila o demokratiji, slobodanama govora i kretanja. Naređenja nadležnih se u ovim okolnostima slijede i provode bez propitivanja!

 Rasprave o tome da li je corona virus velika svjetska zavjera, napuhana medijska priča, igra velikih sila ili test, ostavite za neka druga vremena. Ovdje i sada se odgovorno ponašajmo prema sebi i drugima jer niko ne može tvrditi da nije zaražen niti postoji osoba koja sa sigurnošću može tvrditi da je imuna!

  Lijepo je vrijeme, a boravak na otvorenom se preporučuje. Iskoristimo ga za boravak i radove u prirodi i ispunimo ga korisnim aktivnostima. Ne širimo paniku već odgovornost! Bez velikih okupljanja, bez rukovanja, bez kontakta s osobama kojima je naređena izolacija!

  Pridržavajte se ovih pravila jer iskustva iz svijeta nam govore da je to jedini način da izbjegnemo katastrofu.