Krizni štab Cazin: Jedna zaražena osoba na području Cazina, aktivnosti na terenu danonoćne

Cazin
CAZIN

S prvim potvrđenim slučajem zaraze virusom COVID- 19 na području Grada Cazina počinje i nova faza borbe protiv epidemije corona virusom u našoj zajednici. Na današnjoj sjednici Kriznog štaba razmatrane su nove mjere i nove aktivnosti na kojima se radi kako bi se spriječilo širenje zaraze.

  -„Mi danas nažalost, imamo jedan potvrđen slučaj zaraze i u ovom trenutku su epidemiolog i zdravstveni timovi na terenu gdje rade analizu s kojom se utvrđuje mreža kontakata kako bi zatvorili krug koji će utvrditi sve osobe kojima su nužni izolacija i kontrole. Ono čime možemo biti zadovoljni je podatak da je danas oko 200 osoba završilo s obavezom samoizolacije i da se kod istih u proteklih 14 dana nisu razvili simptomi zaraze.“, istaknuo je komandant Štaba Civilne zaštite Cazin Nermin Ogrešević.

On je potvrdio da aktivnosti Kriznog štaba ne jenjavaju i da su pred građanima i lokalnom zajednicom svakoga dana novi izazovi. -„Mi radimo danonoćno i puno je ljudi u sistemu Civilne zaštite i zdravstvenom sistemu koji su angažirani i prate situaciju u korak s onim kako se razvija. Imamo pripremljen izolatorij za slučaj širenja epidemije, a ovih dana ćemo uspostaviti i smještaj za naše ljude koji budu dolazili iz evropskih i drugih zemalja jer smatramo da bi bilo neodgovorno poslati te ljude u porodice i otvoriti rizik većih razmjera.“ 

Krizni štab je pokrenuo i aktivnosti na rješavanju problema preuzimanja penzija i ovih dana se očekuje odgovor Federalnog štaba CZ o ovom pitanju, a na građane se i dalje apeluje da poštuju i prate sve upute, a prije svega ne šire paniku i dezinformacije.