Krizni štab FBiH: Oštra poruka ljekarima koji ne dolaze na posao

krizni s
Nedolaskom na posao i neobavljanjem svoje dužnosti, ljekari direktno ugrožavaju zdravlje stanovnika, a to je kažnjivo i po zakonu.

 

Istakao je ovo Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje.

Na konstataciju medija da su iz Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona naveli da ima nekoliko doktora koji su odbili da se stave na raspolaganje i dođu na posao, Čerkez je odgovorio da nema takvih informacija.

 

Direktorica ZU Lječiliste Gata - doktori koji odbijaju da budu uz narod u ovom vremenu ne trebaju da biti u zdravstvu 

 

Ipak, naglasio je, važno je znati da se nalazimo u vanrednoj situaciji u kojoj svaki ljekar mora obavljati svoju dužnost, ako nije bolestan ili u samoizolaciji.

"Svi se moraju staviti na raspolaganje. Ljekari moraju biti na prvoj crti odbrane od koronavirusa, jer nedolaskom na posao direktno ugrožavamo zdravlje stanovnika, a to se kažnjava i po zakonu. Ljekari su bili na prvoj crti i u ratu. Ne vidim razloga da ne budu i sad. Mi smo svi položili Hipokratovu zakletvu", poručio je Čerkez.

Na pitanja o obdukcijama osoba preminulih od posljedica COVID-19, s obzirom i na slučaj da su vještaci odbili nalog za obdukciju žene s Ilidže, Čerkez je istakao da nema razloga da se obdukcije ne obavljaju.

Naveo je da postoji lična zaštita za vrijeme obdukcije, a to su jednokratno odijelo, ogrtač otporan na tekućinu, posebna maska, štitnik za lice, te rukavice za obdukciju i čizme do koljena.

"Iz ovoga vidite da za ovu vrstu obdukcije postoje samo dvije stvari više, specijalna maska, a vizir sam čak vidio u jednoj našoj trgovini", dodao je Čerkez.