Krvarenje, otežano disanje i zujanje u ušima mogu biti znak ozbiljne bolesti

23232323

Kad su bolesti povezane sa srcem u pitanju, visoki krvni pritisak jedno je od najčešćih stanja. Krvi je potreban određeni pritisak da bi se pumpala kroz tijelo, ali kada taj pritisak postane previsok, može značajno oštetiti arterije i krvne žile. Prvi simptomi visokog pritiska mogu biti glavobolja, krvarenje iz nosa, umor, problemi s vidom, otežano disanje, lupanje srca i zujanje u ušima.

Kada visoki krvni pritisak postane hronični problem, to može dovesti do nakupljanja plaka na zidovima krvnih žila. Što je naslaga više, krvne su žile uže, što dodatno otežava djelotvorno pumpanje krvi.

“U SAD 47 posto populacije ima dijagnostikovanu hipertenziju. Gojaznost, dijabetes, nedostatak vježbanja, loša ishrana, prekomjerna konzumacija alkohola, upotreba duhana i genetika doprinose riziku od hipertenzije”, kaže doktor Rend McCline za “She Finds“.

Prema procjenama, 18 posto svih smrti na globalnom nivou može se pripisati hipertenziji (oko 9,4 miliona ljudi). A ono što je najveći problem jeste što visoki krvni pritisak možda uopšte neće da pokaže nikakve simptome.

Zbog toga se hipertenzija često naziva tihim ubicom. No mjerenje pritiska je osnova, kako u postavljanju dijagnoze, tako i u praćenju učinka terapije. Uz to je vrlo važno uzimati terapiju koji prepiše ljekar i nikako je ne prekidati na svoju ruku.