Krvavi rat narko bandi u Splitu

.
Potvrđeno je da je požar bio podmetnut

 

Službeno je potvrđeno kako je plamen na vozilima u garaži na Pujankama podmetnut što potvrđuje da se nastavljaju sukobi u narko miljeu oko dugova za drogu. Kako je javljeno iz PU splitsko-dalmatinske, u odnosu na požar koji je u četvrtak oko 23.20 sati izbio u garaži u Tijardovićevoj ulici u Splitu, utvrđeno je da je podmetnut.

Policijski službenici su u petak ujutro započeli obavljanje očevida tijekom kojeg je utvrđeno  postojanje elemenata kaznenog djela. Utvrđeno je da je požar podmetnut radi čega se provodi kriminalističko istraživanje i traganje za počiniteljima.

U požaru je u potpunosti izgorjelo jedno osobno vozilo marke Golf i devet motocikla. Oštećena su još četiri osobna vozila: Nissan, Audi, Mercedes i Suzuki. Među motociklima i skuterima izgorjelima u garaži su: Suzuki Burgman, Yamaha T MAX, Yamaha JZF-R1, Vespa, Piaggio, L1 te još tri neutvrđene marke, piše Slobodna Dalmacija.

Motori su potpuno destruirani toplinskom energijom, na njima su izgorjeli gumeni, aluminijski i PVC djelovi. Ukupna materijalna šteta će se naknadno utvrditi, saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske.

Garažu su kao sklonište automobila i motocikla koristili dileri iz Splita i Solina kako bi spriječili upravo ovo što im se dogodilo, da im konkurencija u poslu i dobavljači narkotika kojima su ostali dužni zapale vozila. Jedan od njih živi na Pujankama, a redovito radi sa solinskom ekipom.

Pojedini od njih se osim dilanjem bave i ugostiteljstvom. Već sada se paljevina na Pujankama povezuje s bacanjem ručne bombe pod automobile prije mjesec i pol dana oko 22 sata u Solinu u ulici Gašpini.

Tada su oštećena četiri vozila: dva BMW-a, Volkswagen Polo i Opel Vivara od kojih su dva u vlasništvu članova obitelji M.K.-G. (42), otprije poznatog policiji, ali i pravosuđu, po preprodaji opojne droge. Članovi njegove uže i šire porodice koriste navedeno parkiralište, ali ne radi se o zemljištu u njihovu vlasništvu.

Tada je M.K.-G. za medije izjavio kako se ne radi ni o kakvom napadu na njega već da je tu večer u blizini bila svadba s koje je naišao jedan od gostiju i bacio topovski udar koji je slučajno oštetio automobile. Kazao je kako je davno izišao iz kriminalnog života i ima restoran na Hvaru te drži kafić u Splitu.

Nesretna slučajnost je i ovaj put htjela da se među vozilima izgorjelim u garaži na Pujankama nalaze i ona koje koristi M.K.G.. Naime, unatoč tome što su mu kuća i okućnica u Solinu osigurane nadzornim kamerama, svoje motocikle i skupocjeni automobil držao je u garaži na Pujankama, kod svog vjernog saradnika u poslu koji je tu također parkirao vozni park.

Uprkos njegovom demantiranju povezanosti s kriminalnim životom i tada su se istraživale priče kako je uzrok sukoba i bacanja bombe dug od 35.000 eura za turu kokaina iz Zadra. Paljevina u garaži ponovno je aktualizirala navedena ulična prepričavanja koja do u detalje opisuju ko je što uspio naplatiti, a ko je "izvisio" i s robom i s novcem.

Zbog istog duga je prošlo ljeto u kafiću u Solinu umalo došlo do obračuna vatrenim oružjem kada su uhapšene dvije muške osobe i zaplijenjen je pištolj. Tada je osim pištolje oduzet i mobitel u kojem su također nađeni podaci koji potvrđuju priču o kokainskom dugu.

Jednog od ta dva uhićena muškarca je u poznatijoj solinskoj teretana ispljuskao vlasnik jednog od vozila smještenih u garaži na Pujankama. U svakom slučaju, pune ruke posla za policijske inspektore, tim više što osobe iz tog miljea ne surađuju u otkrivanju počinitelja jer time inkriminiraju i sebe.

Problem je, međutim, što među vozilima u garaži nisu samo ona koja koriste kriminalci, već su štetu pretrpjeli i građani koji nemaju veze s uličnim obračunima. Da ne spominjemo aspekt da su u neposrednoj blizini osnovne škole dileri smjestili svoje leglo, navodi Slobodna Dalmacija.

Foto: Oslobođenje