Turistička zajednica KS sufinansira projekte kulture i umjetnosti u Sarajevu

Sa ciljem unapređenja rada institucija kulture i umjetnosti grada Sarajeva i očuvanja kulturno istorijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine, jučer je u prostorijama Turističke zajednice Kantona Sarajevo potpisano je više ugovora sa intitucijama kulture i umjetnosti.

Vrijedne donacije su dobili Zemaljski muzej grada Sarajeva, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevska filharmonija. 

"Izuzetno sam sretan zbog današnjeg potpisivanja ugovora sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, posebno jer su prepoznali naš dugogodišnji problem dotrajalih električnih instalacija koje su stare četrdesetak godina i ozbiljno ugrožavaju vrijedne eksponate našeg muzeja. Pored obnove instalacija, ova donacija će omogućiti i kvalitetan vanjski vizuelni identitet muzeja i siguran sam uveliko pomoći u daljem radu Zemaljskog muzeja, kao veoma značajnoj instituciji kulture Bosne i Hercegovine. Sretan sam što je Turistička zajednica prepoznala naš problem i ponudila rješenje koje će uveliko poboljšati rad i sadržaje našeg muzeja", rekao je Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu.
 

Image

"Želim da se od sveg srca zahvalim Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo na vrijednoj donaciji koja će nam pomoći da riješimo dugogodišnji problem grijanja muzeja, i na taj način sačuvamo naš fond od preko 400.000 predmeta , među kojima su i brojni rariteti", izjavila je Naida Sijerčić ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu je kazao da počinje jedna velika priča, jer je ovo prvi put da se sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo ostvaruje ovakav projekat. 

"Ovim sufinansiranjem počinje saradnja kulture i turizma koja će doprinjeti jačanju kvaliteta programskog sadržaja Narodnog pozorišta i oživljavanja ljetne sezone u Pozorištu kada upravo naš grad posjećuje najviše turista", izjavio je Izudin Bajrović.

Kao i većina institucija kulture, i Sarajevska filharmonija ima problem finansijskih sredstava, smatra Samir Lokvančić, direktor Sarajevske filharmonije. 

"Ova značajna finansijska sredstva koja ćemo dobiti po prvi put od Turističke zajednice Kantona Sarajevo će pomoći jačanju programskih sadržaja Sarajevsjke filharmonije i omogućiti nam više koncerata u našoj Bosni i Hercegovini".

Image

Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo kazao je kako je jedna od prvih aktivnosti po dolasku na čelo Turističke zajednice Kantona Sarajevo je bila analiziranje potreba ustanova kulture i umjetnosti grada Sarajeva.

"Složili smo red prioriteta i upravo jedan od prvih sastanaka koje sam održao je bio sa direktorom Zemaljskog muzeja, sa ciljem da riješimo probleme jedne tako značajne ustanove za grad Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Siguran sam da će sufinansiranje ovih ustanova ojačati i turističku ponodu Sarajeva i pomoći razvoju kulture i turizma našega grada. Ovo prvi put da Turistička zajednica Kantona Sarajevo učestvuje sa finansijskim sredstvima u pomoći u radu značajnih ustanova za grad Sarajevo i ujedno i prilika da se i ostali uključe u podršku razvoju kulture, umjetnosti i turizma Sarajeva i Bosne i Hercegovine", kazao je Hubijar.

Ovo je samo prva u nizu aktivnosti Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Turistička zajednica Kantona Sarajevo će i dalje shodno svojim mogućnostima nastaviti sa promocijom Sarajeva, jačanjem kulture i umjetnosti kao značajnim segmentom razvoja turizma i podržavanjem svih projekata koji će potencijalnim turistima uljepšati i obogatiti boravak u našem gradu.