fbpx KŠC u Bihaću tretiraju kao vjersku školu

KŠC u Bihaću tretiraju kao vjersku školu

Home

KŠC u Bihaću tretiraju kao vjersku školu


Ministarstvo obrazovanja USK-a je u februaru poništilo rješenje o medicinskom smjeru Katoličkom školskom centru, zbog čega su umalo propale diplome učenika.

Katolički školski centar “Ivan Pavao II” u Bihaću djelimično se skida sa budžeta Unsko-sanskog kantona, uz amandmane da se ne prihvata kao javna ustanova, a dat im je rok od sedam dana da otklone sve nedostatke ako žele da Vlada USK-a finansira samo redovno održavanje njihove gimnazije, dok će se srednja medicinska škola sa svojim odjeljenjima morati finansirati kod osnivača, a to je Banjalučka biskupija.

Ovo su jučer odlučili članovi vlade Huseina Rošića, a zatim na vanrednoj sjednici izglasalo i 18 poslanika u Skupštini USK-a.
Podsjećamo, prošle sedmice srednjoškolci medicinari bili su prinuđeni na ulici tražiti svoja prava jer su im, prema Ministarstvu obrazovanja USK-a, diplome nevažeće. Skupština je jučer usvojila Prijedlog zakona o verifikaciji školskih diploma, te će formirati komisiju koja će ih potvrditi. Nakon toga KŠC će biti stavljen u istu ravan sa privatnim i vjerskim školama, iako oni to nisu.

"Nije to zbog naziva Katolički, gore ima i Bošnjaka nastavnika koji trenutno poste, mogli su se zvati i reis ili Alijin školski centar, ali moraju biti u sistemu" ,kazao je poslanik ASDA Hajrudin Halilović, koji je svaki put glasao protiv KŠC-a.

A glasali su i građani kantona. Naime, kantonalna radiotelevizija je postavila anketu sa pitanjem

“Treba li Vlada USK-a finansirati Katolički školski centar?”

Oko 68 posto građana, prema rezultatima ankete, izjasnilo se negativno, a takvo raspoloženje skupštinska većina predvođena vladajućom SDA jučer je u velikoj mjeri i provela u djelo. 

 

(Izvor:oslobodjenje.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 24/06/2017 - 08:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top