Kuda vode autoputevi u BiH

Brojni su primjeri nedovršenih dijelova autoputa u Bosni i Hercegovini. Grade se dionice koje ne povezuju veća mjesta ili gradove. Gotovo ništa se godinama ne radi ni na povezivanju države brzim cestama. Iz glavnog grada se do pojedinih mjesta u državi vozi i do sedam sati. Postojeći putevi ne samo da su dotrajali, nego su i opasni.

Aktivna gradilišta na Koridoru Vc i ona na kojima je gradnja privedena kraju:

Poddionica Klopče - Drivuša. Ugovor za izgradnju potpisan 2016. Više od dvije godine bilo je potrebno za izgradnju 2,2 kilometra. Radovi još uvijek traju na poddionici Klopče - Donja Gračanica. Riječ je o 5,8 kilometara. Ugovor za izgradnju potpisan u maju 2016. 

Značajniji radovi na dionici Klopče - Donja Gračanica obuhvaćaju izgradnju četiri vijadukta, dva tunela i most.
Trenutno se izvode radovi na glavnoj trasi - iskopi i zaštita kosina na određenim dijelovima, kao i na tunelima i vijaduktima.

Tek nedavno su potpisani ugovori za izgradnju poddionice Buna - Počitelj na Koridoru, dužine 7,2 kilometra. Rok za završetak 18 mjeseci. Dok je 10,7 kilometara dionice Svilaj Odžak završeno, no ne povezuje se s ostatkom autoputa u BiH, kao ni sa Hrvatskom, jer nema graničnog prijelaza niti mosta preko Save. U aprilu prošle godine položen je, drugi put, kamen temeljac.

"Ovaj projekat predstavlja pravu simboliku vrlo jasno definisanih prioriteta na kojima radi Vijeće ministara", kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući VM BiH (26.4.2017.)

No, projekat je stao. U međuvremenu i Autoceste su napravile listu prioriteta za 2018. godinu. Uz radove koji su u toku - osigurana su sredstva za još 10-ak projekata. Tuneli, dijelovi autoputa, dijelovi brzih cesta. Ali, pored svakog od njih naznačeno je da je do sada izgrađeno 0%. Na čekanju je i primjera radi lot 3b Sarajevske obilaznice. A rokovi probijeni.

Glavni projekat završen. U toku su pripreme za objavu tendera (po ubrzanoj proceduri) za izbor izvođača radova i nadzora koji bi se objavio u januaru 2018.godine. Po okončanju procedure, potpis ugovora i početak radova se očekuje krajem aprila ili početkom maja 2018.godine.

Dakle, u Bosni i Hercegovini, samo su Sarajevo - Zenica spojeni autoputem, te Doboj - Banja Luka. Ne postoji niti jedna brza cesta koja u komadu povezuje veće gradove u državi. Od Sarajeva do Bihaća, pet sati je vožnje. I to se uskoro neće promijeniti. Brza cesta B1 koja bi trebala ići od Lašve, do Travnika, Donjeg Vakufa, Jajca do Bihaća, odnoso GP Izačić - daleko je od realizacije. Ista sudbina i brze cesta B2 koja bi spajala Donji Vakuf - Livno. Dok se u planu Autocesta za 2018. nalazi dio brze ceste B3 od Mostara do Širokog Brijega. A kada je riječ o brzoj cesti B4 koja bi spojila Sarajevo i Goražde, nedavno je potpisan ugovor za izgradnju tunela Hranjen.

"Morate priznati ipak 200 miliona maraka Federacije daje, nema rentabilnosti, ali daje zato što Goražde mora biti integrirano putnom komunikacijom", istakao je Fadil Novalić, premijer FBiH (22.9.2018.) 

Kada je riječ o koncesijama, tek nedavno je Vlada RS dodijelila kineskoj kompaniji za izgradnju autoputa Banja Luka - Prijedor. U Federaciji bez ovog modela. Inače, u slučaju koncesije domaće vlasti i preduzeća nemaju utjecaja na izvođače radova ali i odabire firmi koje bi puteve kasnije održavale. O svemu bi odlučivale međunarodne kompanije koje su dobile koncesiju.