Kulenović uputila poslaničko pitanje u vezi sa migrantskom krizom u USK-u

Dr. sc. Fatka Kulenović, zastupnica i profesorica na Tehničkom fakultetu u Bihaću, na svom Facebook profilu objavila je poslaničko pitanje upućeno Operativnoj grupi za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom Vlade USK-a.

Valjda se i mi možemo i moramo pitati "KO I KAKO ĆE BORAVITI U NAŠOJ KUĆI?

"POSLANIČKO PITANJE ZA 1. SJEDNICU:

Na osnovu člana 192. Poslovnika Skupštine USK postavljam poslaničko pitanje:

PITANJE:

Postavljam pitanje Operativnoj grupi za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom Vlade USK-a da li su upoznati sa aktivnostima IOM o nabavci isporuci 115 stambenih kontejnera za potrebe migrantskih centara, gdje se planiraju ti kontejneri smjestiti i da li su tačne informacije da IOM planira smještaj migranata u objekt Robota u neposrednoj blizini sadašnjeg kampa u Biri i u bivši objekt Škafe na Kamenici? 

Također tražim da nam dostavite informaciju u vezi nadzora zabrane prodaje lijekova migrantima za koje se mora izdavati recept i upozorenja od strane Vlade i Operativne grupe prema građanima o nelegalnom smještaju i prevozu migranata.

OBRAZLOŽENJE:

Na zvaničnoj stranici Međunarodna organizacija za migracije (IOM) poziva sve zainteresovane kvalifikovane izvođače radova da dostave svoje ponude po navedenim LOT-ovima (I, II I III) u javnom pozivu za nabavku i isporuku 115 stambenih kontejnera za potrebe migrantskih centara u Bihaću/Sarajevu. Također navode da će tačna destinacija za isporuku istih biti naknadno definisana. 

Prema informacijama sa sjednica Operativne grupe u više navrata istaknuto je kako više nemamo prostora za smještaj novih ilegalnih migranata i traženo da nadzor i briga nad migrantima koji su na našem području preuzemu državne vlasti u Sarajevu. tj. državno Ministarstvo sigurnosti, a u protivnom centri će biti zatvoreni.

Kao što je poznato, problem migranata na području grada Bihaća već odavno je premašio mogućnosti i kapacitete, a pripadnici MUP već su na izmaku snaga. Zato tražim da se preispitaju informacije navedene u pitanju i traži hitan odgovor od IOM-a po navedenom Javnom pozivu.

Predsjednica Kluba poslanika SDP

Fatka Kulenović

Image