A KUNU SE U NJU Kako su Cikotić i delegacija u Lipi odveli državu BiH u još jedan poraz?

.
Još 3. januara delegacija predvođena ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem (SDA) i ministrom odbrane Sifetom Podžićem (DF) boravila je u kampu Lipa.

Danas 5. januara još nemamo potrebne odluke Predsjedništva BiH o upotrebi jedinica Oružanih snaga BiH koje će biti korištene za potrebe osposobljavanja kampa Lipa.
Procedure su duge, a posjeta ove nazovi visoke delegacije nije donijela brzo rješenje. Kada se sve sabere, sve što su učinili mogli su i telefonski i na sastanku u Sarajevu.

Podsjećamo, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, direktorom Službe za poslove sa strancima Slobodanom Ujićem, premijerom USK Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, te predstavnicima Delegacije EU i IOM-a Cikotić i Podžić obišli su šatore i kontejnere koje su postavili pripadnici OSBiH, a u kojem trenutno borave migranti koji su, prema odluci Vijeća ministara BiH, trebali biti smješteni u Biru.

Nije riješena humanitarna, a ni sigurnosna kriza. Tek su danas i to nakon što su ljudi s terena SOS Bihać i Crveni križ Bihać upozorili na sumnjive osobe u kampu koji 'prave hajku' krenule istrage i njihova hapšenja. Kako o njima ništa nije Cikotić govorio? Njegova je dužnost bila da bude upoznat s ovom opasnom pojavom. Čak je i odbijanje hrane od strane migranata bilo prinuđeno od strane neformalnih vođa među njima.

Novinari su se uvjerili da su im za to vrijeme 'sumnjivi likovi', koji su protjerani iz Srbije, unosili kese s hranom.

Danas čim su takve osobe uklonjene migranti su prihvatili hranu.

Zapravo delegacija koja je putovala u Bihać i u vrlo ugodnom ambijentu jednog restorana raspravljala o krizi koja traje godinama pokazala je svu nekompetenciju i nesposobnost. Jer, znali su i prije polaska u Bihać da bez odluke Predsjedništva BiH nema potrebnih koraka.

Ako su već željeli postići neki efekat zašto onda nisu ostali u Bihaću sve dok se kriza ne riješi, jer ona i dalje traje. Međunarodne organizacije, ali i migranti, nadali su se, i to s pravom, da će se već 3. jnauara početi rješavati problemi.

Međutim, to se nije desilo. Iz Ministarstva sigurnosti će reći da smo svi žrtve procedura. To nije odgovor koji može zadovoljiti ni migrante ni tamošnje domaće stanovništvo.
Fensi Cikotić, a s njim i Podžić predložili su Memorandum između različitih nivoa vlasti i institucija a postoji bojazan da će na kraju opet vlasti USK podnijeti najteži teret svega. Sada i OSBiH.

Interesantno je da je Ministarstvu sigurnosti pripala isključivo koordinacija i saradnja sa svim zainteresiranim stranama u funkcioniranju privremenog šatorskog naselja na lokaciji “Lipa” do uspostave i stavljanja u funkciju privremenog prihvatnog centra „Lipa“.

A, kako su dosad koordinirali govori situacija u kojoj smo trenutno.

Kako smo došli u situaciju da kampovima 'lutaju' sumnjivi likovi, kako su ušli u BiH? Šta ćemo još sve saznati? Osim što nam Cikotić svaki dan pokazuje, da s kadrovima kakav je on, država gubi bitke i pokazuje slabosti. To nam u vrijeme otvorenih napada na BiH nikako ne treba. Institucije su država. Njihovim obezvrjeđivanjem gubimo ono u šta se SDA kune, a onda imenuju Cikotića, koji sve to pomnoži s nulom.