Kupovina poslanika pred formiranje Vlade FBiH: Tužioci ne haju za mito u Parlamentu

kkk
U Tužilaštvu BiH nismo dobili odgovor da li su na njihovu adresu već pristigle prijave poslanika kojima je navodno nuđen novac. Nema odgovora ni na pitanje da li su se u ovoj pravosudnoj instituciji odlučili formirati predmet po službenoj dužnosti. U federalnom Tužilaštvu su nam rekli da nisu primili nijednu prijavu

 

oš se ne stišavaju komentari i reakcije na izbor nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja je formirana pola godine nakon oktobarskih općih izbora.

MILIONI I PRIJETNJE

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i premijer FBiH, rekao je ranije da je pritisak na poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nevjerovatan te da su poslanici bili izloženi takvim ponudama i novčanim iznosima da ne može da vjeruje da glas toliko vrijedi.

Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH, odbacio je navode Elmedina Konakovića, lidera NiP-a, da je nudio novac poslanicima kako ne bi podržali Vladu, “jer su predmet ili fikcije ili malicioznosti, nikada nisam obećao dati bilo kakav novac ili dar bilo kom pojedincu ili stranci”.

- Čuo sam priče po gradu da se upravo tzv. trojka bavila onim što meni spočitava i kupovala zastupnike, a sada druge bez bilo kakvog dokaza optužuju za radnje kojima se oni bave. Imam dovoljno životnog iskustva, privatnog i poslovnog uspjeha, i nikada sebi ne bih dozvolio da na takav način utičem na bilo čiji stav i činim potencijalno krivično djelo, poručio je Voloder.

Rekao nam je i “da ne znam šta oni rade, znam šta sam ja radio i šta radim. Jučer sam imao sastanak sa svojim advokatom o toj temi, s obzirom na to da se radi o kleveti i laži na moj račun”.

Poslanik Kenan Uzunović rekao je da mu je nuđeno prvo dva, a onda i tri miliona da ne glasa za Vladu.

Sve dokaze koje budemo imali ponudit ćemo nadležnim institucijama, neka procijene da li postoje elementi za krivičnu odgovornost. Želim da osiguram svima onima koji žele da prijave sve nadležnim način da to i urade. Neka svako nosi svoj teret odgovornosti za sve što kaže. Naše je bilo da zaštitimo te zastupnike, ukažemo na prijetnje, ukažemo kroz šta prolaze, ukažemo da ono što se desilo u Domu naroda, pokušavaju sada uraditi u Predstavničkom domu, kaže Nikšić.

U Tužilaštvu BiH nismo dobili odgovor da li su na njihovu adresu već pristigle prijave poslanika kojima je navodno nuđen novac. Nema odgovora ni na pitanje da li su se u ovoj pravosudnoj instituciji odlučili formirati predmet po službenoj dužnosti. U federalnom Tužilaštvu su nam rekli da nisu primili nijednu prijavu.

Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Brčko distrikta, ističe da tužilaštvu ne treba prijava da bi pokrenulo predmet o nečemu što je došlo putem medija.

KONKRETNA IMENA

- Kako kaže ona do tužilaštva je dopro glas o nečemu. Svakakvih istupa ima, ako su to uopštene stvari, ovi su, ovakvi su... nemamo se za šta uhvatiti. Ali, ako oni pružaju bilo kakve informacije koje je moguće produbiti, mogu da ukazuju na konkretne stvari i slučajeve, ne vidim razlog zašto onda ne bi bio formiran predmet, kaže Mujkanović.

Formiranju Vlade FBiH kumovao je i visoki predstavnik Christian Schmidt, ali kao da se niko ne obazire na njegovu promjenu zakona prema kojoj će se ubuduće kazneno goniti oni koji se u formiranju vlasti budu koristili koruptivnim sredstvima, trgovinom utjecajem, kupovinom glasova zastupnika... I Tužilaštvo BiH ovo smatra korisnim alatom za borbu protiv korupcije, naročito one koja je povezana sa izbornim procesom u BiH.