Kurbanske kožice bačene na Rajaku? Zašto nije bilo evidencije prilikom preuzimanja kožica za dane Bajrama? 

Koza

Na adresu našeg portala danas stigle su slike i informacije da je nepoznata osoba u selu Jušići, Rajak, ostavila više vreća sa sirovim kožama/ kožicama. 

Pretpostavlja se da se radi o kurbanskim kožama, a zbog velike vrućine i ljeta, iste su izazvale veoma neugodne mirise i poslale ružnu sliku. 

Tužne su to scene i veoma neodgovorni postupci ma ko da je to uradio. 

Ono što otvara dodatna pitanja i što su ranije naši pratitelji i čitaoci takodjer tražili odgovore je na koji se način vjernici trebaju odnositi prema ovom pitanju i kako pravilno tretirati predaju kurbanske kožice nakon što izvrše klanje kurbana, posebno oni koji su to radili u vlastitoj režiji.

Ono što je posebno izazvalo iznenadjenje kod vjernika je činjenica da ove godine nije postojala nikakva evidencija prilikom predaje kurbanskih kožica na mjesto odredjeno od Medžlisa Islamske zajednice Cazin, a to je lokacija na Maloj Lisi, Incel. 

Kako smo obaviješteni, postojala je odluka Islamske zajednice da se taj posao dodijeli toj firmi. Putem džemata su vjernici obaviješteni o lokaciji, zbirna mjesta su bila i u nekim mjesnim zajednicama, pa se dovozilo u skladište na Incelu, iza Cazin city centra, ali na iznenadjenje mnogih, koji su se obratili i našem portalu, prilikom predaje kurbanskih kožica, nije vršena nikakva evidencija prijema i nisu izdavane nikakve potvrde o prijemu kožica!

Neki od naših čitaoca su tvrdili da prilikom odvoženja kurbanskih kožica nisu nikog ni zatekli na mjestu i da su samo istovarili iste na tom mjestu i otišli.?!

Postavlja se logično pitanje: 

Zašto se ovaj posao radi na ovakav način? Zar je teško izdati potvrdu o prijemu kurbanske kožice i imati transparentnu evidenciju koliko je tačno kurbanskih kožica preuzeto od vjernika u Cazinu da bi se nakon toga mogla napraviti jasna poslovna računica? 

Ko će napraviti i na kakav način izvještaj o ovome poslu i čime će potkrijepiti tačnost podataka koji će stajati u njemu? Kome je u interesu ovakvo stanje i netransparentnost ovoga procesa? 

Ovo su važna pitanja za institucije Islamske zajednice i vjerujemo da će svojim članovima, kao i široj javnosti odgovoriti i pojasniti, kao i da će nadalje ovaj posao postaviti krajnje odgovorno i transparentno, kako ne bi bilo nikakvih dilema niti nejasnoća vjernicima, ali ni prostora za bilo kakve manipulacije ili zloupotrebe. 

Takodjer, pozivamo na odgovornost i svakoga gradjanina Cazina koji kolje kurban da nadalje posebno vodi računa i nikada više da se ne dese ružne slike kao ove iz Jušića, Rajaka koje možemo vidjeti u prilogu.