Kurbansko meso ubacivali u hladnjaču sa svinjskim!

Upozoravao direktora Efendića da nabavi hladnjače i spremno dočeka donacije

Nakon skandala koji potresa Javnu ustanovu Dom za stara lica Zenica, gdje se zbog odluke direktora Kemala Efendića ucrvalo oko tri i po tone doniranog kurbanskog mesa. Sve detalje ovog nesvakidašnjeg slučaja ispričao je Mirnes Duvnjak, vozač Hitne pomoći čijim je vozilom meso transportirano.

Teško stanje

Prema njegovim riječima, još  mjesec prije Kurban-bajrama upozoravao je direktora da nabavi hladnjače i spremno dočeka donacije mesa.

- Kada je došao Bajram, počele su pristizati donacije. On je našao hladnjaču u Žepču, koja je radila na četiri stepena. Posebno je šokantno što smo kurbansko meso stavili u hladnjaču sa svinjskim - govori on.

Kada su napunili kapacitet hladnjače u Žepču, direktor je nabavio pokretnu hladnjaču, a onda je našao i jednu hladnjaču u selu kod Zavidovića.

- I tamo smo odnijeli meso i stavili ga sa svinjskim. Zatim nismo imali više prostora da bilo gdje ubacujemo meso - tvrdi Duvnjak, dodajući da su morali isprazniti i pokretnu hladnjaču koja je bila privremeno rješenje.

Kada su narednog dana došli u Žepče s novom turom mesa, ali i da isprazne pokretnu hladnjaču, primijetili su, osim toga što nemaju više gdje ubacivati meso, da je i ono koje su ranije dovukli počelo smrdjeti, prenosi Dnevni avaz.

- Rekao sam direktoru da hitno nađe šoker hladnjaču, da se spasi meso. Našao je hladnjaču u Gorici, gdje smo odvukli meso. On je, također, vozio meso u drugom kombiju. Vlasnik hladnjače u Gorici, zbog teškog stanja mesa, dvoumio se, ali ga je na kraju pristao primiti  - prisjeća se on.

Zatim je direktor Efendić odlučio da meso posole i pokušaju ga tako spasiti, za šta su kupili 200 kilograma soli. Kada su narednog dana otišli do hladnjače u Gorici da ga posole, meso je bilo  ucrvano, a hladnjača isključena.

- Mesu nije bilo spasa. Onda je direktor rekao da meso vozimo na Mošćanicu i zatrpamo ga, što smo radili od 21 sat  do gluho doba noći – priča on.

Tokom prebacivanja mesa, Duvnjak se porezao na kost, pa je primio antitetanus, a danima je na tabletama za smirenje zbog svega što je proživio i bio prinuđen uraditi.

Tužilaštvo ZDK formiralo je predmet neodredivo krivično djelo ili počinilac u cilju provjere informacije, kaže Mirna Poljac, portparol Tužilaštva.

Iskaz Tužilaštvu

- Vjerujte, noćima ne spavam zbog svega što se dogodilo. Bojim se da ne propadne i preostalo meso u Žepču, pet-šest tona, koje je u lošem stanju  - zaključuje Duvnjak, koji bi danas trebao dati iskaz i u Tužilaštvu.

Direktor pronašao lokaciju

Drugog dana Bajrama kapacitet hladnjače u Žepču bio je prepun, meso se počelo osjetiti, nakon čega je Efendić odlučo da  pokvareno meso bace u rijeku kod Žepča.

- Tamo smo bacili više od 500 kilograma mesa, i to usred  dana. Direktor je sve vrijeme bio s nama te našao lokaciju gdje ćemo bacati meso u rijeku - kaže Duvnjak.