Kurti traži smjenu Tačija zbog tajnog sporazuma sa NATO-om

sdfsdfsdf
Kabinet premijera Kosova Aljbina Kurtija došao je do zaključka da je aktuelni predsjednik Kosova Hašim Tači 2013. godine, dok je bio premijer, prekršio Ustav Kosova i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrješenje sa predsjedničke pozicije.

Iz Kabineta premijera saopšteno je da je Kurti obavijestio predsjednicu Skupštine Vjosu Osmani o navodnim ustavnim implikacijama u "tajnom sporazumu" iz 2013, između tadašnjeg premijera Kosova Hašima Tačija, a danas predsjednika, i tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.

Kako se navodi u saopštenju za medije Vlade Kosova, Tači je putem sporazuma u ime Kosova prebacio KFOR (Misija NATO na Kosovu) apsolutno pravo veta nad svim budućim misijama Bezbjednosnih snaga Kosova na sjeveru zemlje za izvjestan period.

Tači je u pismu koje je proslijedila Vlada Kosova, osigurao Rasmussenu da će Bezbjednosne snage Kosova ići na sjever samo uz prethodnu dozvolu KFOR-a.

Kurti je u zvaničnom dopisu predsjednici Skupštini Kosova naveo da je nakon preuzimanja premijerske dužnosti angažovao svoje osoblje da analizira sadržaj ovog "tajnog sporazuma, kao i ustavne implikacije".

Kako se dodaje, cilj Kurtija je bio da obavijesti predsjednicu Skupštine o postojanju jednog takvog sporazuma, kao i o analizi Vlade Kosova.

Na osnovu ocjene koja je proslijeđena i medijima, "potpisivanje jednog takvog sporazuma, koji omogućava
prenos suverenih ovlaštenja na jednu drugu međunarodnu organizaciju, a potom i prikrivanje tog sporazuma od poslanika Skupštine, ima niz ozbiljnih implikacija ustavne prirode".

Ista analiza zaključuje da je Tači, dok je bio premijer, teško prekršio Ustav i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrješenje sa mjesta predsjednika države.

Kurti, međutim, ističe da želi da bude jasan i da kao premijer ne izražava nikakav stav za ili protiv tajnog sporazuma, što se tiče njegovog sadržaja.

"Ja, kao premijer, razumijem i visoko cijenim važnost saradnje Kosova sa NATO-om u cilju potpune sigurnost i teritorijalnog integriteta Kosova i njenih građana. I ja, kao premijer, garantujem Skupštini, kao i svim građanima, da neću preduzeti nijedan korak koji će dovesti u opasnost to neophodno savezništvo za bezbijednost naše zemlje", navodi se u Kurtijevom dopisu.

Isti dopis je proslijeđen predsjedniku Tačiju i glavnom državnom tužiocu, Aleksandru Ljumeziju, prenio je RSE.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je u februaru 2019. pisao o tome da je Tači 2013. obećao NATO-u da Bezbjednosne snage Kosova neće ići na sjever Kosova bez saglasnosti KFOR-a i da o tome postoji razmjena pisama između Tačija i Rasmussena.