Kvadrat stana koštat će i do 10.000 KM?!

sa
Imate stanove u starogradnji u izvornom stanju, a koštaju od 2 do 4 hiljade KM, dok renovirane imate po cijeni od 2.500 do 5.000 KM

Kao i sve ostalo, i cijene nekretnina skočile su u nebo.

 

 

Danima se već po društvenim mrežama dijele oglasi o prodaji stanova u Sarajevu uz komentare o precijenjenosti. Tako je, naprimjer, „Avaz“ objavio jedan od oglasa, a riječ je o stanu od 39 kvadrata koji se prodaje za 155.000 KM. Nije čak ni riječ o novogradnji, jer je u oglasu navedeno da je renoviran prije osam godina.

Kvalitetne lokacije

Istovremeno, Agencija za statistiku BiH objavila je da je prosječna cijena prodatih novih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 2.419 KM po kvadratu, što se ne poklapa sa stanjem na terenu.

Kako je za „Avaz“ rekao Haris Kadić iz Agencije za nekretnine „Stanpromet“, ovo tržište ne jenjava u potražnji i prodaji.

 

- Ljudi kupuju nekretnine po cijenama koje su uveliko više od standardnih prosjeka koji su bili u posljednje dvije godine. To su činjenice s terena, tržište nekretnina živi. Isto tako, nedostaje stanova na kvalitetnim lokacijama s kvalitetnim sadržajima - kazao je Kadić, stavljajući akcent na Sarajevo.

Istakao je da je mala vjerovatnoća da neko u glavnom gradu BiH može pronaći stan u novogradnji za 2.500 KM po kvadratnom metru. Među jeftinijima smatraju se nekretnine koje koštaju više od 4.000 KM, dok u pojedinim dijelovima grada cijena kvadrata dostiže i do 8.000 KM.

- Kada su u pitanju stare gradnje, najvažnije se pozicionirati na mikrolokaciju. Sada imate stanove u starogradnji u izvornom stanju i kreću se od 2 do 4 hiljade KM, a opet renovirane stanove imate od 2.500 ili 2.800 pa do 5.000 KM u istim tim zgradama. I kupci se prije odlučuju da kupe dobro renoviran stan u zgradi staroj 50 godina nego današnju novogradnju - istakao je Kadić.

Stambeni fond

Dodao je da se rast kamatnih stopa nije desio te da banke čak daju sve bolje ponude fiksnih kamatnih stopa.

- To tjera ljude da kupuju. To je opravdano za Sarajevo kao glavni grad BiH koji oskudijeva stambenim fondom. A kad dobijemo baš kvalitetne stanove, široki haustori, garaže, liftovi, džakuzi, spa, bazeni u zgradama, tada će cijene biti 5.000 eura po kvadratu. A desit će se da dođe investitor koji će napraviti takvu zgradu. Nismo daleko od toga. A sve je to opravdano i geografskom pozicijom, političkom i ekonomskom slikom grada Sarajeva. I to govorim samo o ravnom dijelu Sarajeva - naglasio je Kadić.

4.200 KM košta kvadrat stana u naselju Avenija.

7.200 KM u ulici Ljubljanska.

6.500 do 8.000 KM u naselju Crni Vrh.

8.000 KM na Skenderiji.

5.200 do 6.000 KM u naselju Nova Grbavica.

5.000 KM minimalno u Sarajevo Toweru.

3.000 KM dostigao je kvadrat u Istočnom Sarajevu.

*(u cijene je uračunat PDV)