Laktašenkova zamka: Hoće li dogovor Dodik - Nikšić sahraniti Bosnu i Hercegovinu ili SDP?

-

Dogovorili smo da ćemo napraviti proceduru za brzi prolazak, proceduru za svaki razvojni projekat bez obzira na kojem on nivou bio. Ne može da dođe do zaustavljanja i svi su opredjeljeni prema tom cilju, poručio je jučer lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka s predstavnicima ‘osmorke’ o formiranju vlasti na državnom nivou. 

U prijevodu, bespogovorno će ‘osmorka’ pristati na izvršavanje Dodikovih projekata iz beogradsko-moskovske zadaćnice. Tako je vrlo izvjesno da će projekti HE Buk Bijela, aerodrom Trebinje i gasovod ispod Drine dobiti potrebne saglasnosti iako su oni direktan udar na suverenitet i teritorijalni i energetski Bosne i Hercegovine. 

Jer, “nećemo da se svađamo o stvarima o kojima se ne slažemo” poručuju iz ‘osmorke’. A i što bi se svađali kada je jasno da bez aminovanja Milorada Dodika neće ispuniti svoj san o zauzimanju vlasti na državnom nivou. Svjesni da srljaju u politički ambis i sa sobom povlače Bosnu i Hercegovinu nevještim objašnjenjima nas pokušavaju uvjeriti da nisu izdajnici.

Izdajnici ili politički idioti, nek proberu. Jer samo oni koji spadaju u jednu od pomenute dvije grupe mogu upasti u Laktašenkovu zamku u Bakincima. A otišli su tamo grlom u jagode, obećati Dodiku da ga neće zaustavljati u antidržavnom djelovanju. 

Jer, da je suprotno, Dodik ne bi u prvoj minuti nakon dogovorenog istakao da će u svom interesu reformisati ili šta već uraditi s Centralnom bankom. Entitet koji vodi Dodik je švorc, pa mu trebaju rezerve CB BiH kako bi nadomirio ono što su njegovi kadrovi pokrali. I onda mu još Naša stranka baci desetku na keca i ‘principijelno’ traži više evropskih para kao uslov za ulazak u vlast. 

O Dodikovim projektima će se dakle pričati. Oni će se ispunjavati. Kao što će se ispunjavati i program HDZ-a BiH koji traži svoj Izborni zakon. I svoj hrvatski tv kanal. 

O čemu se neće razgovarati

Očito je da se neće razgovarati o secesionističkim planovima, antidržavnom djelovanju, negiranju genocida i UZP-a, bosanskog jezika, a posebno se neće razgovarati o NATO putu Bosne i Hercegovine. Neće se razgovarati ni o izgradnji i jačanju institucija Bosne i Hercegovine, značajnom povećanju budžeta Bosne i Hercegovine za Oružane snage. Jednostavno je - neće se razgovarati niti o jednom pitanju koje smeta i nervira Dodika i Čovića. 

I zato se pomenutom dvojcu opasno žuri s uspostavom vlasti. Isuviše su iskusni da bi ispustili priliku kakva im se servirala kroz konglomerat političkih junfera, koji pristaju na sve samo da budu primljeni. 

Onog trenutka kada ‘osmorka’ potpiše sporazum o ispunjavanju božićnih i novogodišnjih želja Dodiku i Čoviću počet će, kako danas reće Adil Kulenović, puzajuća razgradnja države Bosne i Hercegovine. 

A sve je moglo drugačije

Da je u ‘osmorci’ razuma i političke zrelosti situacija je mogla, da ne kažem morala biti drugačija. Jer, stranke 'osmorke' svrstavaju se u političku listu probosanskih stranaka. Barem su se svrstavale. A taj probosanski front morao je iskoristiti izborni rezultat u kojem ima otprilike trećinu glasova stanovništva Bosne i Hercegovine. 

I umjesto da se jedinstvo birača iskoristi za kreiranje političkog fronta kao brane destruktivnim politikama, SDP je kao i 2018. godine odbio poziv u semafor koaliciju sa DF i SDA. Te 2018. godine odbili su pričom kako neće s nacionalističkom SDA, a danas odbijaju zbog vezivanja zastava i pakta sa secesionistima i antidržavnim politikama koji su faktički nosač inicijativa za krajnje rastakanje Bosne. 

I niko ih ozbiljan još nije javno nazvao izdajnicima, ali svjesni onog što čine iz SDP-a nam poručuju i pravdaju se da nisu izdajnici, da kreiraju neke nove politike i slično. Nove politike ne znače i bolje politike. U ovom slučaju mogle bi biti katastrofične politke. 

No, kako će se ponašati SDP i njima najbliži Narod i pravda vidjelo se još prilikom protesta zbog Schmidtovih nameta. Tada su prvo pozvali pa pobjegli s vlastitih protesta. Na one naredne nisu se ni odazivali. A otkako je politička tombola omogućila SDA-u većinu u Klubu Bošnjaka i time mogućnost izbora potpredsjednika BiH, SDP i njegov lider Nikšić traže novu reakciju Schmidta. To najbolje govori o vrijednostima današnjeg SDP-a, koji je od organizatora antSchmidtovih protesta došao do zagovornika novih nameta. I sve to dok žuri da formira vlast za koju se ne zna hoće li biti ustavna, jer selektori ‘osmorke’ i Schmidtovi nalogodavci su pritiskom na Ustavni sud BiH izvojevali da se o ustavnosti Schmidtovih nameta odlučuje na nekim budućim sjednicama. 

Cjelokupna politička situacija u Bosni i Hercegovini je djelovanjem ‘osmorke’ dobila jednu posve novu dimenziju. Razbila je svaku moguću priču o tome da stranke sa sjedištem u Sarajevu grade državničku politiku. U priči su ostale SDA i DF,  a ‘osmorica’ odabranih su očito neka druga priča. 

Preko noći su postali miljenici radikalnih hrvatskih idelologa, postali su prihvatljivi Dodikovim akademicima. Pitanje koje se nakon svega postavlja mora glasiti - hoće li dogovor Dodik - Nikšić sahraniti nezavisnu, suverenu i cjelovtu Bosnu i Hercegovinu ili SDP?