Lava iz vulkana Kilauea teče ulicama Havaja uništavajući sve pred sobom

Lava iz vulkana Kilauea od sinoć teče niz ulice Havaja uništavajući sve što dodirne. Od 3. maja, kad je vulkan prvi put eruptirao, lava je zapalila oko 2.200 hektara zemljišta, a broj uništenih kuća i objekata od sinoć se popeo s 52 na 82, podaci su američke Federalne agencije za upravljanje hitnim slučajevima.

Na društvenim mrežama je objavljeno nekoliko kratkih video snimaka na kojima se mogu vidjeti zastrašujući prizori lave koja teče niz ulice i uništava sve pred sobom. Pojedini fotografi usudili su se prići dovoljno blizu kako bi napravili fotografije ove prirodne katastrofe.

"Za manje od 12 sati lava je zapalila osam kuća u ulici Kaupuli", kazala je Ikaika Marzo u jednom video snimku pokazujući lavu na obližnjem polju koja izgleda poput crnog stakla. 

Vatrogasci su tokom noći od vrata do vrata evakuisali stanovnike iz ulica Kahukao i Mohala prije nego je lava stigla do njihovih kuća. Očekuje se kako bi tokom dana više ulica moglo biti spaljeno.

"To je plima lave koja se podiže i prelijeva na ivicama. Nastavlja se kretati i napreduje prema naprijed", rekao je Wendy Stovall, geolog Geološkog istraživačkog centra SAD-a.

Geolozi upozoravaju kako će u narednim satima, pa možda i danima, dolaziti do manjih erupcija vulkana i izbacivanja pepela, dok će se lava nastaviti slijevati niz ulice.