Heftičnjak: Laži, laži, laži me – Krajinu lažu najbolje...

heft152

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Izabran projektant za izgradnju brze ceste od Bihaća do Velike Kladuše

Hit Alke Vujice Laži, laži, laži me... može biti himna ovdašnjih političara. Idu izbori, nova predizborna obećanja, pa tako i do naše Krajine dolaze razni mešetari, političke varalice koje misle da narod ima pamćenje zlatne ribice. Evo, opet tako obećavaju nove ceste, nova radna mjesta, da će med i mlijeko teći našim kantonom. Da znamo da lažu, najbolje se podsjetiti onih obećanja koje su davno odnijele Una i Sana. Tako je Bakir Izetbegović, uz njegovog glavnog čovjeka za USK Šemsudina Dedića, obećavao "kargo aerodroma u Bihaću koji će zaposliti 40 hiljada radnika i opsluživati ovaj dio Evrope", da će ''Krajina ako se uspije slomiti Šepić i drugi zastupnici koji su bili protiv povećanja akciza od istih najviše profitirati", da će cesta Lašva – Nević Polje biti davno završena, da ćemo biti kanton sa novim radnim mjestima i šta sve ne... Sve je to bila laž. Lažu i u drugim gradovima kada dođu, ali čini nam se da Krajinu lažu najbolje. Samo tako se može tretirati i posljednja šarena laža – brza cesta Bihać – Cazin – Velika Kladuša – Hrvatska. Ovu šarenu lažu promovišu ovih dana Šemso Dedić, korumpirani direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder i ASD-ov (NES-ov) čovjek u ovoj kompaniji Dedo Pjanić, koji sjedi na jednoj od najvažnijih pozicija u toj javnoj kompaniji a da za Krajinu nije uradio ništa. Izbori će doći, obećanja će proći, a Krajina će i dalje biti zadnja rupa na svirali onih koji je lažu najbolje. Narode, u pamet u oktobru!

 

Koalicija Država pozvala visokog predstavnika da nametne i elektronsko glasanje

Visoki predstavnik Christian Schmidt je donio izmjene izbornog zakona kojim se otklanjaju mogućnosti blokade finansiranja izbora. Ova odluka je itekako dobrodošla i predstavlja šah-mat destruktivnoj politici Dragana Čovića. Prije toga Sjedinjene Američke Države su na crnu liste stavile predsjednika Federacije Marinaka Čavaru čime su jasno uprli prstom ko je odgovoran za blokadu zemlje. Iz Koalicije Država, koju čine Platforma za progres, Nezavisni blok, Zeleni, Posavska stranka, Savez demokratskih snaga, Napredna demokratska stranka i drugi subjekti, pozdravljajući ove obje odluke, pozvali su Visokog predstavnika da nametne i paket za zaštitu integriteta izbora kojim će se omogućiti tehničke izmjene Izbornog zakona. "Važno je da niko ne može ukrasti demokratiju i da se izbori moraju održavati, da ih niko ne može blokirati i ukoliko to čini, snosi sankcije, ali isto tako smatramo da je važno pod kakvim uslovima se izbori održavaju. Opće je poznato da je izborna krađa toliko rasprostranjena i sistemski razrađena da je nametanje elektronskog glasanja i uvođenje skenera na biralištima nužda bez koje neće biti ispoštovana demokratska volja građana. Bosna i Hercegovina i dalje treba međunarodnu zajednicu i institute poput visokog predstavnika da štite prava građana i brane institucije države od političke korupcije koja je najizraženija kroz masovne izborne krađe, a koje se manjim korekcijama zakona mogu otkloniti", ocijenili su.

 

U Briselu danas sastanak lidera iz BiH, hoće li doći Čović

Lideri parlamentarnih stranaka iz BiH danas će se okupiti u Briselu na poziv predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela. Najmanje 14, od 16 pozvanih lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu Bosne i Hercegovine, trebali bi biti u Briselu. Ukoliko se ne postigne dogovor o aktivnostima prije izbora, spreman je i "plan B". Ključna stvar je da Brisel, nakon agresije Rusije na Ukrajinu, drugačije gleda na Balkan i posebno na Bosnu i Hercegovinu kao sljedeću moguću zemlju gdje maligni ruski uticaj može unijeti nemire. EU želi Balkan u svojoj sferi interesa i neće prezati niti od sankcija da dođe do svog cilja. Prvenstveno, sankcije su zbog političke opstrukcije moguće za ruske igrače Milorada Dodika i Dragana Čovića, ali i Bakira Izetbegovića zbog korupcije. Ono što je posebno važno, u pripremljenom tekstu rezolucije će se insistirati na nesmetanoj implementaciji izbornih rezultata, čime je uklonjen i negativan uticaj Hrvatske koja je kao članica EU-a zloupotrijebila svoju poziciju kako bi pogodovala Draganu Čoviću i njegovim lošim namjerama prema državi BiH.

 

Dević o Konakovićevoj diplomi: Za dva mjeseca položio 32 ispita

Ove sedmice je ponovo isplivala još jedna afera – diploma. Glavni akter je lider stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković. Dok Konaković svoju pravda tako što upitnom i dalje drži onu Sebije Izetbegović, zanimljivu opservaciju medijima je dao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Mahir Dević: ''Ako je normalna situacija da je Konaković za devet dana položio 12 ispita u jednom mjesecu, a u drugom za 12 dana položi 20 ispita – svi smo mi studirali pa neka to objasni. On nema potreba davati nikakve ponude, nego treba ponudi odgovore. Ako uzmete njegove izjave o studiranju vidjet ćete da su konfuzne. Govori da je magistrirao, pa sad da nema tog magisterija. Pa mu se datumi ispita ne poklopaju…'' Dakle, pitanje je kako je ''prečasni'', ''prepošteni'' hadžija Dino položio 32 ispita tri sedmice. Ako ima odgovore na to pitanje, onda je u redu. Odgovor naprosto nije – vidi, i Sebija nema diplome... Valja narodu položiti račune sa sebe, a ne samo ogovarati druge. Konaković, čije suganstvo Draganu Čoviću spominju i na HRT-u, u ovoj aferi nije tu da pita. Nego da odgovara.

 

Hadžikadunić: Ne možemo izbjeći razočarenje

Ove sedmice naša reprezentacija je igrala Ligu nacija. Dobili smo Rumuniju i igrali neriješeno sa Finskom i Crnom Gorom. Rezultatski i nije to toliko loše, ali atmosfera oko našeg tima odavno nije dobra. Selektor Ivaylo Petev je odavno upitan i ovi rezultati su samo maska za loše stanje, prvenstveno u našem savezu. Dok god u tom savezu sjede političari poput Irfana Durića i politički postavljeni pojedinci poput Vice Zeljskovića, ili Ivana Beusa, koji su fudbal samo gledali na televiziji, neće biti sreće u našem fudbalu. Ivaylo Petev nije uzrok stanja u našem fudbalu, on je samo posljedica. Dok je u Savezu bio legendarni Ivica Osim, Duško Bajević, Faruk Hadžibegić, bilo je i rezultata – mi smo igrali na Svjetskom prvenstvu a bili smo i među top 15 najboljih reprezentacija na svijetu. Erozija države je prisutna na svakom koraku. Oni koji je politički žele uništiti, znaju šta rade, a oni koji se fol za nju zalažu – spremni su da je prodaju za novac i putovanja po svijetu. Tako se ne pravi država. Nogometni savez BiH će i dalje biti u problemima, a dok se iznutra ne očisti, neće biti bi rezultata adekvatnih našem talentu i igračkom potencijalu kojeg nesumnjivo imamo.