fbpx LAŽIRANJE PODATAKA U VELIKOJ KLADUŠI: Laburisti na jednom izbornom mjestu osvojili 943, umjesto 203 glasa

LAŽIRANJE PODATAKA U VELIKOJ KLADUŠI: Laburisti na jednom izbornom mjestu osvojili 943, umjesto 203 glasa

Home

LAŽIRANJE PODATAKA U VELIKOJ KLADUŠI: Laburisti na jednom izbornom mjestu osvojili 943, umjesto 203 glasa


Laburistička stranka BiH na izbornom mjestu Orčeva luka u Velikoj Kladuši, na posljednjim izborima, umjesto 203, dobila je čak 943 glasa, ustanovila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Izborne krađe i manipulacije nepisano su pravilo svih izbornih ciklusa u našoj zemlji, a mnogi će reći da nema onih koji ne kradu. Međutim, malo gdje su zabilježene malverzacije poput one sa izbornog mjesta Orčeva Luka iz Velike Kladuše sa posljednjih lokalnih izbora.

Sudeći prema dokumentu Centralne izborne komisije od 22. juna ove godine, kojeg je na društvenim mrežama objavio Hasib Hušidić, član biračkog odbora u Orčevoj Luci, na tom biračkom mjestu, umjesto 334 važeća lista koja je utvrdio CIK, upisano je čak 1.302 glasa političkim subjektima. Dakle, četiri puta više ili 1.000 glasova više.

PODACI

Na taj način Laburistička stranka je, umjesto 203, dobila čak 943 glasa, SDP umjesto 29 glasova dobio je 124, pokret Pokrenimo Kladušu umjesto 23, dobio je 102 glasa, itd.

Zbog utvrđenih i neospornih malverzacija, CIK je kaznio pomenutog Hasiba Hušidića, člana biračkog odbora, kojeg je predložio SBB, sa 300 KM i zabranu angažovanja za rad na biračkom mjestu u naredne četiri godine.

PODACI1

Hušidić je, u izjavi CIK-u, između ostalog naveo da je predsjednik biračkog odbora diktirao kako će se brojati, da su svi članovi brojali glasove, nakon čega su drugi članovi kontrolisali da li je tačno prebrojano, te kada su glasovi brojani po kandidatima, zamjenica člana Kantarević je upisivala rezultate u pomoćne obrasce koje joj je predsjednik diktirao.

"Također je izjavio da mu nije poznato otkud tako velika razlika u broju glasova, jer koliko se sjeća, nije bio tako veliki broj glasova, tako da je vjerovatno došlo do greške kod unosa rezultata", navodi se Hušidićeva izjava u dokumentu CIK-a.

Hušidić je, pak, na društvenoj mreži Facebook optužio članicu odbora Jasminu Kantarević, koja je upisivala podatke, za njihovo lažiranje.

Inače, OO DNZ BiH Velika Kladuša pozdravio je danas odluku Izborne komisije BiH
kojom je izrečena novčana kazna i kazna zabrane članovima biračkih odbora na biračkim mjestima na kojima su utvrđene nepravilnosti zbog povrede izbornih pravila, čime su oštećene pojedine političke stranke i kandidati te je drastično izmijenjena volja građana.

"Ovakav i slični postupci kojima smo svjedočili na proteklim izborima, dokazali su tvrdnju da nisu važni glasači, već brojači. Pokazatelj su i čime se sve služila vladajuća klika u Velikoj Kladuši u cilju dolaska na vlast i krčmljenja imovine i novca građana Velike Kladuše kojem svjedočimo iz dana u dan. Vlast koja je zasnovana na prevarama, nikako nije rješenje, nego kazna na koju su građani Velike Kladuše osuđeni na proteklim izborima", istakli su iz DNZ-a.

Oni su pozvali Tužilaštvo i ostale nadležne institucije da o ovim nezakonitim djelima provedu detaljnu istragu, kako se slične stvari u budućim izbornim procesima ne bi više dešavale.

 

(Izvor: Klix.ba)

 

Topic
Objavio: Tue, 04/07/2017 - 21:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top