Lažno pripadajući LGBT zajednici: Organizovali susrete sa muškarcima pa ih pljačkali

.

Opštinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za dvojicu muškaraca, I.M. (26) i B.I. (22), osumnjičenih za krivična djela “Razbojništvo” i “Ucjena”.

Odluka o pritvoru donesena je na prijedlog postupajućeg tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Osumnjičeni su, prema navodima tužilaštva, predstavljajući se kao pripadnici LGBT zajednice, organizovali susrete s drugim muškarcima, uključujući strane državljane turiste. Nakon toga, izvršili su razbojništvo nad njima, prijeteći nasiljem i otkrivanjem njihove seksualne orijentacije drugim osobama.

I.M. se takođe sumnjiči za krivično djelo iz člana 74. ZONDINOM (Zakon o oružanim snagama Bosne i Hercegovine). Ova nezakonita djela su se, prema informacijama, odvijala od sredine oktobra 2023. godine do hapšenja osumnjičenih.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i bojazni da će dovršiti pokušano krivično djelo ili učiniti druga krivična djela kojima prijeti kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna.

Ovlaštena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u saradnji s Policijskom upravom Novi Grad i Policijskom upravom Centar, su otkrila izvršioce, a istraga u ovom predmetu se nastavlja.