Lazović: Mi smo država razapeta između dejtonskih okova i Brisela

Nekadašnji predsjednik Skupštine Republike BiH, Miro Lazović je u "Crvenoj liniji" na N1 kazao da se "u regionu dešavaju puno važnije stvari, ali mi smo navikli da unutar BiH otvaramo pitanja koja nisu ništa novo".

Reakcija na inicijativu SDA?

 

"Ja nemam potrebu da budem advokat bilo koje stranke ili lidera, ali mislim da se ovom pitanju dalo previše pažnju. U regionu se dešavaju puno važnije stvari, ali mi smo navikli da unutar BiH otvaramo pitanja koja nisu ništa novo. Ovo pitanje je bilo i prije nekoliko godina još dok je bio živ gospodin Tihić. Ovo je samo nagovještaj da se podnese apelacija koja još nije podnesena, a te burne reakcije govori da su iz RS i Srbije shvatili ovo pitanje vrlo ozbiljno. Mi smo kao Republika BiH izgubili svoje ime u Dejtonu pa smo pristali da se zovemo BiH. Nije to bilo lako pitanje, ni za nas u Dejtonu ni za građane", kazao je Lazović.

Lazović je poručio će vrijeme pokazati koji je cilj inicijative i da li iza toga stoje neki međunarodni faktori, piše N1

"Ja sam jedan od prvih koji je komentarisao to, odazvao sam se vašoj novinarki. Rekao sam da vjerujem da je moguće da iza ove inicijative stoje međunarodni faktori. Čitajući portale shvatio sam da sam možda na dobrom tragu. Odlazak Dodika u Beograd, odbijanje MAP-a, retorika s kojom prijeti da će povezati Kosovo i RS, ja vjerujem da je moguće da iza ove inicijative stoje međunarodni krugovi. Da li je to tako, vrijeme će pokazati. Reakcije koje dolaze, reakcije medija govore da se iza ovoga nešto krije".

"Mi smo razapeta država između dejtonskih okova i Brisela koji priziva BiH ka EU integracijama i taj naš put prema Briselu ne može biti brži", kazao je Lazović.