Lazović o napadima na Kavazovića: Neće Bošnjaci dovama braniti BiH

-
Po običaju Dodik izvrće činjenice sa ciljem da svoje rušilačke ciljeve pokrije napadom na reisa Kavazovića, istakao je Lazović

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990. i nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, komentarisao je nedavni napad predsjednika RS Milorada Dodika na reisa Huseina ef. Kavazovića zbog njegovih izjava o odbrani domovine.

Lazovićevu objavu prenosimo u cjelosti.

Napadi na reis efendiju Kavazovića od predstavnika entitetske vlasti RS ne jenjavaju. Milorad Dodik je posebno napadački raspoložen. Optužuje ga da poziva na oružje. Po običaju izvrće činjenice sa ciljem da svoje rušilačke ciljeve pokrije napadom na reisa Kavazovića i njegovu, usput, izrečenu misao da državu treba braniti i oružjem u trenucima kada se njene institucije urušavaju. I šta je sporno u toj rečenici?

Dodik godinama napada bh. institucije

Pa nije valjda da Milorad Dodik očekuje od vrhovnog vjerskog poglavara da, u trenutcima kada se država urušava, Bošnjake/ muslimane pozove da trče u džamije i da DOVAMA brane BiH.

Apsurdno je da reis efendiju Kavazovića napada čovjek koji ne prestaje da se trudi da na sve moguće načine oslabi i uruši institucije BiH. Djelom i riječju, Milorad Dodik godinama atakuje na institucije BiH. Uz napade na državu obavezno idu i uvrede prema Bošnjacima i njihovim vjerskim predstavnicima.

Duboki tragovi

Ta politika ostavlja duboke tragove u svijesti Bošnjačkog naroda i ne samo njih. Izostanak adekvatnih reakcija međunarodne zajednice na Dodikovu rušilačku politiku produbljuje frustracije i nezadovoljstva unutar Bošnjačkog naroda.

Ako Dodiku i njegovoj politici, država BiH predstavlja teret kojeg bi najradije da ga se otarase onda mora znati da je egzistencijalni opstanak Bošnjaka vezan za BiH. I neka se ne čudi ni Dodik, ni drugi kada reis efendija Kavazović govori da se BiH brani, ako zatreba, i oružjem. Odbrana BiH je ujedno i odbrana naroda. Odbrana Bosanaca i Hercegovaca - zaključio je Lazović.

Foto: Printscreen