Legalizirali pranje novca

Home

Legalizirali pranje novca


Čitanjem optužnice, koje nije završeno, jučer je u Sudu BiH počeo glavni pretres u predmetu Bobar banka.

Optužene, njih 15, državno Tužilaštvo tereti za finansijski kriminal težak oko 122,5 miliona KM. Gotovo tri sata tužilac Ćazim Hasanspahić čitao je optužnicu sastavljenu na 65 stranica. Međutim, čitanje nije završio, pa će preostalih deset stranica pročitati na narednom ročištu najavljenom za 10. juli, kada je planirano i izlaganje uvodnih riječi.

Pređena granica

S obzirom na to da su odbrane ostale pri ranijem prigovoru, a koji se odnosi na nadležnost Suda, predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević na početku ročišta ponovio je da Sud odbija te prigovore.

U ovom predmetu optuženi su Darko Jeremić, Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtum, Saša Tomić, Slavica Injac, Batrić Đurišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujnić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić i Jefa Bošković, dok je u odnosu na Dragu Đukanovića predmet razdvojen.

U optužnici se navodi da je Jeremić organizirao i rukovodio zločinačkom organizacijom, čiji su članovi zajedničkim djelovanjem prekoračili granice svoga položaja i ovlaštenja, te ne vršeći službene dužnosti svjesno kršili odredbe zakona i drugih propisa i na drugi način nesavjesno postupali u vršenjima službene dužnosti svjesni da usljed toga može nastupiti teža povreda prava i veća imovinska šteta deponenata Bobar banke a.d. Bijeljina i drugih pravnih lica. Terete se da su novac pribavljen izvršenjem krivičnih djela ubacili u legalne tokove, sve sa ciljem da pribave imovinsku korist velike vrijednosti u višemilionskim iznosima povezanim licima Bobar grupe.

Tužilac je jučer govorio o tome kako su izdavani krediti pravnim licima za koja su optuženi znali da nisu kreditno sposobna i da nemaju mogućnosti da plaćaju svoje obaveze.

Optužene Tužilaštvo BiH tereti da su koristili deponovana sredstva desetina javnih preduzeća, Vlade RS-a i Brčko distrikta, opština, termoelektrana, fondova, Uprave za indirektno oporezivanje i drugih koja nisu bila predviđena za kreditiranje firmi povezanih sa Bobar bankom iako su znali da one nisu u mogućnosti da kredite vraćaju.

Najviše kredita odobreno je firmi Bobar Autosemberija, čiji je Jeremić bio direktor. Jedan od najvećih kredita ovoj firmi od deset miliona maraka dodijeljen je početkom 2014. godine, bez adekvatnih sredstava obezbjeđenja, navodi se u optužnici. Nakon proglašenja likvidacije Bobar banke, po ovom kreditu ostalo je nenaplaćeno 10,7 miliona KM.

Tužilac tvrdi i da je Bobar banka tokom pet godina dodijelila 74 miliona maraka i 14 miliona eura povezanim preduzećima Bobar Autosemberija, Bobar Group, Elvaco Bijeljina, TP Progres Janja, Sempet Mont Zvornik, Grafokomerc Trebinje, Taubinger Elektrik Foča, Univerzal Bijeljina, BMD Janja, Holding Drinatrans Zvornik, Teslić prevoz, Preduzeće za građenje, projektovanje i inžinjering Bijeljina...

Kada je kreditna izloženost Bobar banke prema povezanim preduzećima prešla zakonski dozvoljenu granicu, navodi se u optužnici, novac iz banke je u povezana preduzeća prebacivan putem drugih banaka i pozajmica. Tako je Bobar banka u decembru 2013. dodijelila dva kredita od po 3,5 miliona eura dvjema povezanim firmama Jadranske banke iz Šibenika. Zauzvrat je Jadranska banka dodijelila kredit od četiri miliona eura firmi Holding Drinatrans i kredit od tri miliona eura firmi Bobar Autosemberija. Nakon likvidacije banke, nenaplaćeni dug po ovim kreditima je ostao 14,9 miliona maraka.

U optužnici se navodi da su davani krediti kompanijama koje su prije ili nakon dodjele kredita davale pozajmice povezanim kompanijama. Bobar banka je tako, bez ikakvih sredstava obezbjeđenja, dala kredit veći od dva i po miliona KM Autoservisu Bane iz Zvornika, koji je taj kredit dao kao pozajmicu Bobar Autosemberiji.

Injac je znala

Tužilaštvo optužuje Darka Jeremića da je “legalizirao pranje novca”, kao član Nadzornog odbora Bobar banke i direktor Bobar Autosemberija. Direktoricu Agencije za bankarstvo RS-a Slavicu Injac optužnica tereti da je bila član zločinačkog udruženja i da nije vršila svoje dužnosti. Navodi se da je Injac još od jula 2009. bila svjesna da Bobar banka ima veliko izlaganje kreditnom riziku prema grupi povezanih lica, jer je imala uvid u zapisnik o kontroli poslovanja ove banke.

"Okrivljeni su saznavali šta se odnosi na njih u toj optužnici. Zapravo nastala je šteta, a još su stečajni postupci u toku. Dakle, nelogične tvrdnje tužioca već na samom početku. Sud se izjasnio i na prigovore odbrane u pogledu nadležnosti. Slijedi nastavak u čitanju optužbe, a onda izvođenje dokaza" ,kazao je Vlado Adamović koji brani Injac.

 

(Izvor:oslobodjenje.ba)
Tagovi
Objavio: Wed, 05/07/2017 - 08:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top