Libija i Sirija uspostavili diplomatske odnose i dogovorili borbu protiv Turske

asdfghjkloiuztrewayxcvbnm
Damask i de facto libijske vlasti iz Bengazija dogovorili su se u nedjelju o razmjeni diplomatskih misija i zajedničkom suprotstavljanju turskom uplitanju u sirijske i libijske poslove.

Izaslanstvo koje predstavlja zapovjednika Libije, generala Kalife Haftara, sastalo se u Damasku sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom Muallemom, javila je državna novinska agencija SANA.

“Potpisan je memorandum o razumijevanju o ponovnom otvaranju diplomatskih i konzularnih predstavništava”, priopćila je SANA.

Libija nije imala zastupanje u Damasku od 2012. godine, nakon svrgavanja i likvidacije libijskog vođe Muammara Gaddafija u islamističkoj pobuni koju je podržao NATO. Muallem je rekao da će diplomatske misije biti ponovo otvorene u Damasku i istočnom libijskom gradu Bengaziju, administrativnom i vojnom sjedištu pod nadzorom Haftarovih snaga.

S druge strane, delegacija koja predstavlja Zastupnički dom Libije i Libijsku nacionalnu armiju se složila da će za diplomatsku misiju koristiti praznu zgradu veleposlanstva Libije u Damasku.

Prema internetskim novinama Al Marsad sa sjedištem u istočnom Bengaziju, libijski odbor koji je u subotu posjetio Damask činili su potpredsjednik de facto libijske vlade Abdurrahman Al-Ahirash, ministar vanjskih poslova i međunarodne pomoći Abdullah, ministar obrane Younes Farhan i ravnatelj obavještajnih službi Mustafa Al-Mukaran.

Sirijsku delegaciju je vodio ministar vanjskih poslova Walid Muallem, njegov zamjenik Faisal Mekdad, a sastanku su nazočili i sirijski vojni i obavještajni dužnosnici.

Dvije strane su se obvezale da će se koordinirati aktivnosti kako bi se “suočile s turskim uplitanjem i agresijom protiv obje zemlje.” Do sporazuma dolazi nakon eskalacije nasilja u Idlibu i neslužbene objave rata Turske Siriji, te slanja turskih trupa i vojne opreme militantima Muslimanskog bratstva koji brane Tripoli i Misratu.