Heftičnjak: Licemjeri su oni koji likuju što je Osmica na Crnoj listi, a glasali su za Čavaru i Špirića

heft194

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Osman Mehmedagić, poznat kao Osmica, odani je službenik Bakira Izetbegovića i njegove porodice. Odani pratilac rahmetli Alije Izetbegovića, stigao je dobro poznatim režimskim putevima od električara do jedne od najvažnijih pozicija u državi. Osmica je bio šef OSA-e, sa osnovnim zadatkom ne da štiti interese države, nego one njegovog šefa Bakira Izetbegovića. Jasno da je onda trebalo upregnuti dijelove obavještajnog sistema u odbranu te koruptivne mreže, pa je tu uključen i BH Telecom kako bi se prisluškivali politički protivnici, a zbog čega je Osman Mehmedagić i stavljen na američku Crnu listu. Jasno da je Osmica s pravom na toj listi, te da informacije koje su podijelili iz Američke ambasade da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi ličnog i stranačkog bogaćenja govore o ozbiljnim optužbama sa kojima bi se u koštac trebalo uhvatiti domaće tužilaštvo. A znamo da, nažalost, neće... Dakle, Amerikanci su smjestili Osmicu tamo gdje mu je mjesto, ali kako se prema ovom odnose ljudi koji su preuzeli vlast na državnom nivou i koji pretenduju da zaposjednu i Vladu Federacije? Ukratko, licemjerno. Zašto?

 

Ako s pravom Osmicu osporavate po struci, po diplomi, po odanosti Izetbegovićima a ne državi, zbog čega je stavljen na Crnu listu, onda nemojte glasati za Marinka Čavaru i Nikolu Špirića koji su od ranije na toj istoj listi. Ti dvostruki aršini pravo su lice Elmedina Konakovića, Nermina Nikšića i njihovih partnera koji ne žele iste stvari nazvati istim imenom. Nisu se i neće promijeniti Milorad Dodik i Dragan Čović. Njihov plan ostaje podjela i razgradnja Bosne i Hercegovine. Šuplja priča kako su to neki novi Dodik i novi Čović, priča je za malu djecu. Posljednju katastrofalnu izjavu ministar vanjskih poslova Dino Konaković dao je uživo u programu HRT-a, u emisiji Nedjeljom u dva kada ''diplomatski'' nije htio odgovoriti da li je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Kakav moralni kepec moraš biti da bi to izrekao... Međunarodni sud je presudio da je Hrvatska izvršila agresiju na našu državu i moralni kepec Konaković, koji to radi samo da se ne bi zamjerio Čoviću koji mu čuva poziciju da na nju ne bi uskočila SDA, blamira sebe i čitavu politiku koju predstavlja.

 

SDA je napravila nepopravljivu štetu za Bosnu i Hercegovinu, naročito u mandatu Bakira Izetbegovića, a Osman Mehmedagić bio je važna poluga režima. Međutim, Trojka uz još neke stranke koje su izašle ispod SDA-ovog mantila svojim potezima, odlukama – poput one da u Ustavni sud izaberu HDZ-ovog kandidata Marina Vukoju, kao i izjavama – da neće ''diplomatski'' odgovoriti da li je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, sama sebi daje autogolove. I što je najgore, time jača SDA. Konaković i društvo će, osim salve besmislenih fraza i kapitano loših odluka, biti pojedeni za doručak, zato što idu vukovima niz dlaku. SDA samo čeka svoju novu priliku, a to će nas dodatno kao društvo unazaditi. Zato je Konaković i projekat Trojke toliko štetan, jer su se predstavljali kao opozicija SDA-u i njihovom načinu vođenja zemlje, a za samo par mjeseci ispostavljaju se kao njihova blijeda kopija...